Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Morwa biała to drzewo liściaste o słodkich owocach w kolorze białym, czarnym, fioletowym i różowym. Liście morwy mają charakterystyczny sercowaty kształt, a ich krawędzie są ząbkowane. Roślina ta rośnie zarówno w klimacie tropikalnym, subtropikalnym jak i umiarkowanym. Za region jej pochodzenia uznaje się Azję, a szczególnie Chiny, Japonię i Indie.
W Polsce morwa biała uprawiana jest ze względu na jej cenne właściwości. Liście morwy pojawiają się w maju, a okres dojrzewania owoców przypada na koniec lipca. Najczęściej uprawianym gatunkiem morwy w Polsce jest odmiana “Żółwińska wielkolistna”. W krajach azjatyckich występują inne gatunki tego drzewa, na przykład morwa czerwona, morwa czarna.
Jednym z zastosowań morwy białej jest hodowla jedwabników. Jej liście wykorzystywane są jako karma dla jedwabników. Najczęściej stosowana jest jednak dla celów zdrowotnych. Jej właściwości znane są już od setek lat i wykorzystywane były między innymi przez Japończyków i Hindusów.
Liście morwy białej zawierają wiele cennych substancji aktywnych o charakterze odżywczym i leczniczym. Zawierają następujące substancje:
Do najważniejszych polifenoli zawartych w liściach morwy białej zalicza się związki takie jak kwercetyna, astragalina, kemferol, rutyna.
Innym związkiem o silnym prozdrowotnym działaniu zawartym w morwie białej jest 1-dezoksynojirimycyna (DNJ).
Warto wiedzieć, że na zawartość polifenoli w liściach wpływa temperatura suszenia. Aby uzyskać jak najwyższą zawartość substancji aktywnych, należy suszyć liście morwy w temperaturze ok. 60 stopni.
Morwa biała stosowana jest w formie różnych preparatów, na przykład gotowych herbat z liści, ekstraktów w kroplach, tabletek czy soków. Wykorzystywana jest do produkcji preparatów pomagających zadbać o sylwetkę, obniżających poziom cukru i cholesterolu w organizmie.
Dzięki zawartości wielu dobroczynnych substancji aktywnych, morwa biała jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu:
Preparaty z morwy białej stosowane są w leczeniu infekcji. Substancje zawarte w morwie zwalczają bakterie z rodzaju Escherichia, Streptococcus czy Bacillus. Są skuteczne także w leczeniu wirusa opryszczki.
Spożywanie naparów z morwy białej wspiera organizm w walce z infekcjami, dlatego świetnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę.
W badaniach odkryto potencjał leczniczy substancji zawartych w morwie białej. Szczególną uwagę badaczy zwróciły zawarte w niej flawonoidy oraz DNJ (1-dezoksynojirimycyna), które obniżają poziom cukru we krwi. Spowalniają proces wchłaniania glukozy i zmniejszają glikemię obserwowaną po spożyciu jedzenia.
Preparaty z morwą białą wspomagają terapię cukrzycy typu 2. W przeciwieństwie do syntetycznych substancji leczniczych, nie wiążą się z skutkami ubocznymi i są lepiej tolerowane przez pacjentów.
Polifenole zawarte w morwie białej pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i podwyższają poziom korzystnych dla zdrowia lipoprotein HDL. Dzięki temu obniżają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia.
Spożywanie morwy białej pomaga również utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ zawarte w niej substancje wspomagają metabolizm węglowodanów w organizmie. Ekstrakt z liści morwy białej pomaga w profilaktyce otyłości.
Morwę białą można spożywać w formie gotowych preparatów lub samodzielnie przyrządzić napar z jej liści. Wystarczy 1-2 łyżeczki suszonych liści zalać około 100-150 ml gorącej wody i parzyć przez około 5 minut. Po odcedzeniu i przestudzeniu napar jest gotowy do wypicia.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.