Prosto dla zdrowia
witaminy-na-oleju-mct-baner-1280x200 witaminy-na-oleju-mct-baner-mobile-400x200

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Morwa biała

Morwa biała - najważniejsze informacje

Morwa biała to drzewo liściaste o słodkich owocach w kolorze białym, czarnym, fioletowym i różowym. Liście morwy mają charakterystyczny sercowaty kształt, a ich krawędzie są ząbkowane. Roślina ta rośnie zarówno w klimacie tropikalnym, subtropikalnym jak i umiarkowanym. Za region jej pochodzenia uznaje się Azję, a szczególnie Chiny, Japonię i Indie.

W Polsce morwa biała uprawiana jest ze względu na jej cenne właściwości. Liście morwy pojawiają się w maju, a okres dojrzewania owoców przypada na koniec lipca. Najczęściej uprawianym gatunkiem morwy w Polsce jest odmiana “Żółwińska wielkolistna”. W krajach azjatyckich występują inne gatunki tego drzewa, na przykład morwa czerwona, morwa czarna.

Jednym z zastosowań morwy białej jest hodowla jedwabników. Jej liście wykorzystywane są jako karma dla jedwabników. Najczęściej stosowana jest jednak dla celów zdrowotnych. Jej właściwości znane są już od setek lat i wykorzystywane były między innymi przez Japończyków i Hindusów.

Zastosowanie morwy białej w zielarstwie i farmacji

Liście morwy białej zawierają wiele cennych substancji aktywnych o charakterze odżywczym i leczniczym. Zawierają następujące substancje:

  • białka,
  • błonnik pokarmowy,
  • kwas askorbinowy,
  • beta-karoteny,
  • szczawiany,
  • fityniany,
  • kwas taninowy,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk,
  • żelazo,
  • polifenole.

Do najważniejszych polifenoli zawartych w liściach morwy białej zalicza się związki takie jak kwercetyna, astragalina, kemferol, rutyna.

Innym związkiem o silnym prozdrowotnym działaniu zawartym w morwie białej jest 1-dezoksynojirimycyna (DNJ).

Warto wiedzieć, że na zawartość polifenoli w liściach wpływa temperatura suszenia. Aby uzyskać jak najwyższą zawartość substancji aktywnych, należy suszyć liście morwy w temperaturze ok. 60 stopni.

Morwa biała stosowana jest w formie różnych preparatów, na przykład gotowych herbat z liści, ekstraktów w kroplach, tabletek czy soków. Wykorzystywana jest do produkcji preparatów pomagających zadbać o sylwetkę, obniżających poziom cukru i cholesterolu w organizmie.

Właściwości morwy białej

Dzięki zawartości wielu dobroczynnych substancji aktywnych, morwa biała jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu:

  • działa napotnie;
  • działa przeciwzapalnie;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • działa antyoksydacyjnie;
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo;
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi;
  • obniża poziom “złego” cholesterolu LDL;
  • zmniejsza ryzyko odkładania się złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych;
  • przyczynia się do zmniejszenia masy ciała;
  • łagodzi objawy alergii.

Morwa działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo

Preparaty z morwy białej stosowane są w leczeniu infekcji. Substancje zawarte w morwie zwalczają bakterie z rodzaju Escherichia, Streptococcus czy Bacillus. Są skuteczne także w leczeniu wirusa opryszczki.

Spożywanie naparów z morwy białej wspiera organizm w walce z infekcjami, dlatego świetnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę.

Morwa biała w leczeniu cukrzycy

W badaniach odkryto potencjał leczniczy substancji zawartych w morwie białej. Szczególną uwagę badaczy zwróciły zawarte w niej flawonoidy oraz DNJ (1-dezoksynojirimycyna), które obniżają poziom cukru we krwi. Spowalniają proces wchłaniania glukozy i zmniejszają glikemię obserwowaną po spożyciu jedzenia.

Preparaty z morwą białą wspomagają terapię cukrzycy typu 2. W przeciwieństwie do syntetycznych substancji leczniczych, nie wiążą się z skutkami ubocznymi i są lepiej tolerowane przez pacjentów.

Morwa biała a cholesterol i prawidłowa masa ciała

Polifenole zawarte w morwie białej pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i podwyższają poziom korzystnych dla zdrowia lipoprotein HDL. Dzięki temu obniżają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia.

Spożywanie morwy białej pomaga również utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ zawarte w niej substancje wspomagają metabolizm węglowodanów w organizmie. Ekstrakt z liści morwy białej pomaga w profilaktyce otyłości.

Napar z morwy białej - jak przyrządzić?

Morwę białą można spożywać w formie gotowych preparatów lub samodzielnie przyrządzić napar z jej liści. Wystarczy 1-2 łyżeczki suszonych liści zalać około 100-150 ml gorącej wody i parzyć przez około 5 minut. Po odcedzeniu i przestudzeniu napar jest gotowy do wypicia.

Bibliografia

  1. Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, Postępy Fitoterapii 2017, 1: s. 31-35.
  2. Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, Postępy Fitoterapii 2012, 4: s. 220-225.
  3. Przeor M., Morwa biała nieocenione znaczenie zdrowotne, Przemysł Spożywczy 2016, 1(5): 35-37.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Mamy dla Ciebie rabat 10%! Subskrybuj nasz newsletter, bądź na bieżąco z nowymi wpisami i produktami oraz zgarnij kod rabatowy do wykorzystania na sklep.auraherbals.pl