Morwa biała – właściwości, zastosowanie i działanie

27.05.2021
Data aktualizacji: 12.08.2024
Autor
Aura Herbals
Redakcja

Morwa biała – najważniejsze informacje

Morwa biała to drzewo liściaste o słodkich owocach w kolorze białym, czarnym, fioletowym i różowym. Liście morwy mają charakterystyczny sercowaty kształt, a ich krawędzie są ząbkowane. Roślina ta rośnie zarówno w klimacie tropikalnym, subtropikalnym jak i umiarkowanym. Za region jej pochodzenia uznaje się Azję, a szczególnie Chiny, Japonię i Indie.

W Polsce morwa biała uprawiana jest ze względu na jej cenne właściwości. Liście morwy pojawiają się w maju, a okres dojrzewania owoców przypada na koniec lipca. Najczęściej uprawianym gatunkiem morwy w Polsce jest odmiana “Żółwińska wielkolistna”. W krajach azjatyckich występują inne gatunki tego drzewa, na przykład morwa czerwona, morwa czarna.

Jednym z zastosowań morwy białej jest hodowla jedwabników. Jej liście wykorzystywane są jako karma dla jedwabników. Najczęściej stosowana jest jednak dla celów zdrowotnych. Jej właściwości znane są już od setek lat i wykorzystywane były między innymi przez Japończyków i Hindusów.

Zastosowanie morwy białej w zielarstwie i farmacji

Liście morwy białej zawierają wiele cennych substancji aktywnych o charakterze odżywczym i leczniczym. Zawierają następujące substancje:

  • białka,
  • błonnik pokarmowy,
  • kwas askorbinowy,
  • beta-karoteny,
  • szczawiany,
  • fityniany,
  • kwas taninowy,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk,
  • żelazo,
  • polifenole.

Do najważniejszych polifenoli zawartych w liściach morwy białej zalicza się związki takie jak kwercetyna, astragalina, kemferol, rutyna.

Innym związkiem o silnym prozdrowotnym działaniu zawartym w morwie białej jest 1-dezoksynojirimycyna (DNJ).

Warto wiedzieć, że na zawartość polifenoli w liściach wpływa temperatura suszenia. Aby uzyskać jak najwyższą zawartość substancji aktywnych, należy suszyć liście morwy w temperaturze ok. 60 stopni.

Morwa biała stosowana jest w formie różnych preparatów, na przykład gotowych herbat z liści, ekstraktów w kroplach, tabletek czy soków. Wykorzystywana jest do produkcji preparatów pomagających zadbać o sylwetkę, obniżających poziom cukru i cholesterolu w organizmie.

Właściwości morwy białej

Dzięki zawartości wielu dobroczynnych substancji aktywnych, morwa biała jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu:

  • działa napotnie;
  • działa przeciwzapalnie;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • działa antyoksydacyjnie;
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo;
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi;
  • obniża poziom “złego” cholesterolu LDL;
  • zmniejsza ryzyko odkładania się złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych;
  • przyczynia się do zmniejszenia masy ciała;
  • łagodzi objawy alergii.

Morwa biała jest znana ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Badania naukowe potwierdzają, że morwa biała posiada właściwości antyoksydacyjne, które pomagają w zapobieganiu wzrostowi „złego” cholesterolu poprzez niwelowanie utleniania lipoprotein o niskiej gęstości, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy.

Dodatkowo, morwa biała zawiera składniki wspomagające obniżenie poziomu cukru we krwi. Przykładem jest związek DNJ, który wpływa na spowolnienie procesu rozkładu skrobi na proste cukry, co z kolei prowadzi do ograniczenia wzrostu poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Liście morwy białej zawierają również flawonoidy, które wykazują działanie przeciwbakteryjne przeciwko takim patogenom jak gronkowiec złocisty, salmonella czy Shigella dysenteriae. Ponadto, alkaloidy obecne w liściach i korze morwy mogą działać antywirusowo, a niektóre związki, takie jak DNJ czy pochodne flawonoidów, mogą hamować replikację wirusa HIV.

Oprócz tego, badania na myszach wykazały, że ekstrakt z morwy stosowany przez 32 dni pomógł zmniejszyć masę ciała u zwierząt cierpiących na otyłość związaną z dietą, co zwiększa zainteresowanie morwą białą jako potencjalnym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Ciekawym faktem jest również potencjalne zastosowanie morwy białej w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Badania wykazały, że ekstrakt z liści tej rośliny może blokować powstawanie białka b-amyloidu1-42 i zmniejszać jego szkodliwe działanie na neurony. Białka te są uważane za jeden z czynników wywołujących chorobę Alzheimera, dlatego właściwości morwy białej w tej dziedzinie wzbudzają zainteresowanie wśród naukowców.

Morwa działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo

Preparaty z morwy białej stosowane są w leczeniu infekcji. Substancje zawarte w morwie zwalczają bakterie z rodzaju Escherichia, Streptococcus czy Bacillus. Są skuteczne także w leczeniu wirusa opryszczki.

Spożywanie naparów z morwy białej wspiera organizm w walce z infekcjami, dlatego świetnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę.

Morwa biała w leczeniu cukrzycy

W badaniach odkryto potencjał leczniczy substancji zawartych w morwie białej. Szczególną uwagę badaczy zwróciły zawarte w niej flawonoidy oraz DNJ (1-dezoksynojirimycyna), które obniżają poziom cukru we krwi. Spowalniają proces wchłaniania glukozy i zmniejszają glikemię obserwowaną po spożyciu jedzenia.

Preparaty z morwą białą wspomagają terapię cukrzycy typu 2. W przeciwieństwie do syntetycznych substancji leczniczych, nie wiążą się z skutkami ubocznymi i są lepiej tolerowane przez pacjentów.

Morwa biała a trzustka

Warto zaznaczyć, że że obecne informacje naukowe dotyczące wpływu morwy białej na trzustkę są ograniczone. Aby potwierdzić te potencjalne korzyści, konieczne są dalsze, większe badania kliniczne.

Składniki zawarte w ekstrakcie z liści morwy białej, takie jak związki polifenolowe i flawonoidy, wydają się mieć potencjał oddziaływania na pracę trzustki. Niektóre badania laboratoryjne oraz eksperymenty na zwierzętach sugerują, że ten ekstrakt może stymulować produkcję insuliny przez komórki beta trzustki, co mogłoby pomóc w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi.

Morwa biała a cholesterol i prawidłowa masa ciała

Polifenole zawarte w morwie białej pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i podwyższają poziom korzystnych dla zdrowia lipoprotein HDL. Dzięki temu obniżają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia.

Spożywanie morwy białej pomaga również utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ zawarte w niej substancje wspomagają metabolizm węglowodanów w organizmie. Ekstrakt z liści morwy białej pomaga w profilaktyce otyłości.

Jak przyjmować morwę białą?

  • Suszone liście, zarówno luzem, jak i pakowane w saszetkach.
  • Suplementy w postaci ekstraktu z liści morwy białej w kapsułkach lub tabletkach.
  • Soki wytwarzane z ekstraktu z liści morwy białej – powinny nie zawierać dodatku cukru ani syropu glukozowo-fruktozowego.
  • Produkty łączące wyciągi z morwy białej z innymi ziołami (np. korzeń cykorii podróżnika, rutwica lekarska, owoce maqui).
  • Suszone owoce morwy białej – mogą być spożywane samodzielnie jako słodka przekąska, dodatek do ciast, musli czy owsianki.

Morwa biała przed czy po jedzeniu?

Morwa biała jest zalecana dla osób, które mają problemy z kontrolą poziomu cukru we krwi po posiłkach oraz cierpią na podwyższone stężenie glukozy. Badania wykazały, że spożycie morwy może pomóc w obniżeniu ilości cukru po jedzeniu.

Aby spowolnić proces rozkładu cukru w organizmie, zaleca się spożycie morwy około pół godziny przed posiłkiem. Dzięki temu można zmniejszyć nagłe skoki stężenia glukozy po spożyciu pokarmu.

Napar z morwy białej – jak przyrządzić?

Morwę białą można spożywać w formie gotowych preparatów lub samodzielnie przyrządzić napar z jej liści. Wystarczy 1-2 łyżeczki suszonych liści zalać około 100-150 ml gorącej wody i parzyć przez około 5 minut. Po odcedzeniu i przestudzeniu napar jest gotowy do wypicia.

Morwa biała - przeciwskazania

Suplementy zawierające morwę białą nie są zalecane:

  • Podczas ciąży.
  • Podczas karmienia piersią.
  • Jeśli istnieje uczulenie na składniki znajdujące się w preparacie.
  • Przy jednoczesnym stosowaniu niektórych leków.

Morwa biała ma wpływ na poziom cukru we krwi i poziom lipidów, dlatego nie powinno się jej

stosować jednocześnie z lekami przeciwcukrzycowymi ani obniżającymi poziom cholesterolu. Takie połączenie może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych.

Istnieją też potencjalne skutki uboczne spowodowane przyjmowaniem morwy białej, które mogą one wynikać z nadmiernego spożycia suplementu lub nietolerancji na ten składnik. Mowa tutaj m.in. o wymiotach, biegunce, zaparciach, wzdęciach i zawrotach głowy.

Bibliografia
  • Źródła
    1. Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, Postępy Fitoterapii 2017, 1: s. 31-35.
    2. Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, Postępy Fitoterapii 2012, 4: s. 220-225.
    3. Przeor M., Morwa biała nieocenione znaczenie zdrowotne, Przemysł Spożywczy 2016, 1(5): 35-37.
    4. Hien Tam D. N., Hai Nam N., Tamer Elhady M., Tran L., Gamal Hassan O., Sadik M., Thi My Tien P., Amr Elshafei G., Tien Huy N., Effects of Mulberry on The Central Nervous System: A Literature Review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8033976/  [dostęp 01.12.2023].
    5. Liu D., Du D., Mulberry Fruit Extract Alleviates Cognitive Impairment by Promoting the Clearance of Amyloid-β and Inhibiting Neuroinflammation in Alzheimer’s Disease Mice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32488469/ [dostęp 01.12.2023].
    6. Suthamwong P., Minami M., Okada T., Shiwaku N., Uesugi M., Yokode M., Kamei K., Administration of mulberry leaves maintains pancreatic β-cell mass in obese/type 2 diabetes mellitus mouse model, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7201661 [dostęp 01.12.2023].
    7. Kavitha Y., Geetha A., Anti-inflammatory and preventive activity of white mulberry root bark extract in an experimental model of pancreatitis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6174261/  [dostęp 01.12.2023].
    8. Thaipitakwong T., Numhom S., Aramwit P., Mulberry leaves and their potential effects against cardiometabolic risks: a review of chemical compositions, biological properties and clinical efficacy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130672/ [dostęp 01.12.2023].
    9. Li J., Dou L., Chen S., Zhou H., Mou F., Neochlorogenic acid: an anti-HIV active compound identified by screening of Cortex Mori [Morus Alba L. (Moraceae)], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8567877/ [dostęp 01.12.2023].
    10. Suriyaprom S., Kaewkod T., Promputtha I., Desvaux M., Tragoolpua Y., Evaluation of Antioxidant and Antibacterial Activities of White Mulberry (Morus alba L.) Fruit Extracts, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8703457/ [dostęp 01.12.2023].
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 votes
Article Rating
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty

Zapisz się na newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymaj rabat 10% na pierwsze zakupy w naszym sklepie internetowym. Bądź na bieżąco - czekają na Ciebie nowości, specjalne akcje promocyjne i liczne wskazówki, jak dbać o zdrowie.
Imię(wymagane)

* Pole obowiązkowe
Prywatność(wymagane)
Dlaczego możesz nam zaufać?
Darmowa wysyłka
od 139 zł
Wysyłamy w 24h
99% zadowolonych
klientów
Gwarancja
bezpieczeństwa