Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Kwas foliowy jest potrzebny każdej komórce ciała, od poczęcia do późnej starości. W praktyce nie jest to jeden związek chemiczny, ale cała grupa obejmująca około 20 pochodnych pteryny. To witamina należąca do grupy B. Spełnia szereg ważnych funkcji, takich jak udział w procesie budowania i naprawy genów, czy syntezy białek. Bez jego udziału nasz organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia, takich jak serotonina i noradrenalina.
Kwas foliowy występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt. Po raz pierwszy wyodrębniono go w latach czterdziestych z liści szpinaku. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium, czyli liść. Pod względem fizycznym kwas foliowy jest jasnożółtą substancją rozpuszczalną w wodzie.
Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu erytrocytów, czyli tak zwanych czerwonych krwinek. W związku z jego właściwościami krwiotwórczymi jego niedobór może prowadzić do anemii.
Czynniki polepszające wchłanianie witaminy B9:
Czynniki pogarszające wchłanianie witaminy B9:
Kwas foliowy posiada wiele właściwości wpływających korzystnie na funkcjonowanie organizmu:
Zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy występuje także u pacjentów z zespołem złego wchłaniania, poddawanych dializom, z zaburzeniami trawienia, w rekonwalescencji, przy uporczywych biegunkach, u osób spożywających duże ilości alkoholu i kawy, palących papierosy, zażywających nadmierną ilość leków. Ze względu na podobne działanie i objawy niedoboru poleca się stosowanie kwasu foliowego razem z witaminą B12.
Podstawowymi objawami niedoboru kwasu foliowego mogą być:
U osób w podeszłym wieku cierpiących na depresję i schizofrenię często towarzyszy brak kwasu foliowego, który zaostrza objawy tych chorób.
U kobiet we wczesnym okresie ciąży niedobory tej witaminy zwiększają ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.
Nadmierne spożycie syntetycznego kwasu foliowego może maskować objawy niedoboru witaminy B12. Może to utrudniać diagnostykę i uniemożliwia zapobieganie nieodwracalnym procesom degeneracyjnym w układzie nerwowym.
Bogatym źródłem folianów w diecie są:
Niestety, jest wrażliwy na czynniki termiczne. Oznacza to, że rozpada się pod wpływem wyższej temperatury i światła słonecznego. Zbyt długie przechowywanie żywności może zniszczyć połowę zawartego w niej kwasu foliowego. Organizm nie jest w stanie długo magazynować tej witaminy. Należy ją więc dostarczać codziennie, czyli jeść jak najwięcej surowych warzyw, zwłaszcza tych, w których występuje także witamina C. Jest to szczególnie istotne ponieważ jej dodatek do pewnego stopnia chroni kwas foliowy przed rozpadem.
Ludzki organizm jest w stanie przyswoić tę witaminę z produktów spożywczych tylko w 50 procentach. Dużo wyższą przyswajalnością cieszy się, natomiast Postać syntetyczna. Jej biodostępność wynosi prawie w 100 procent. Dlatego, nawet jeśli dieta jest bogata w kwas foliowy, warto również pomyśleć o dodatkowej suplementacji.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.