Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Grejpfrut (Citrus paradisi) to słodko-kwaśny owoc z wyczuwalną nutą goryczki. Występuje w kilku różnych odmianach, które różnią się od siebie wyglądem, smakiem i zawartością składników odżywczych. Łącznie jest ich około dwudziestu i są podzielone na dwie grupy: owoce białe (lub żółte) i czerwone. Badania wskazują, że czerwony grejpfrut jest bogatszy w wartościowe składniki odżywcze. Grejpfruty doskonale sprawdzają się w sztuce kulinarnej, kosmetyce oraz jako roślina lecznicza. Te owoce są bogate w witaminy z grupy B, witaminy A i C. Są także źródłem karotenów – likopenu i beta-karotenu.
Skóra starzeje się wraz z wiekiem oraz pod wpływem czynników zewnętrznych, na przykład promieniowania słonecznego. Promienie UV są dla organizmu źródłem tzw. stresu oksydacyjnego, na skutek którego wytwarzają się wolne rodniki. Ich nadmiar jest szkodliwy i prowadzi do przyspieszenia procesu starzenia się skóry. Grejpfrut jest źródłem antyoksydantów, na przykład witaminy A i C, dzięki czemu spożywając go, jesteśmy w stanie zmniejszyć negatywne konsekwencje fotostarzenia się skóry. Owoce cytrusowe są także bogate w flawonoidy. Te związki chemiczne działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i wspierają organizm w ochronie przed promieniowaniem UVA i UVB.
Liczne badania wskazują na istotną rolę związków polifenolowych z owoców w prewencji chorób układu krążenia, na przykład miażdżycy. Miażdżyca to przewlekłe schorzenie tętnic, objawiające się odkładaniem cholesterolu w ich ścianach. W konsekwencji zawęża się ich światło i zmniejsza się przepływ krwi, co ma negatywne skutki dla organizmu. W profilaktyce tej choroby niezwykle istotna jest dieta i zdrowy styl życia. W tym celu zaleca się zwiększone spożycie warzyw i owoców. Zawarte w nich składniki chronią przed stresem oksydacyjnym i mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Szczególnie podkreśla się rolę polifenoli. Związki polifenolowe dzielimy na kwasy fenolowe i flawonoidy. Grejpfrut jest bogaty w flawonoidy, na przykład w kempferol, kwercetynę, hesperydynę i naryngeninę. Ta ostatnia odpowiada za charakterystyczny gorzki smak grejpfruta. Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz antyoksydacyjne. Ludzki organizm nie jest w stanie sam syntezować związków polifenolowych, dlatego należy dostarczać je wraz z codziennym pożywieniem.
Ten owoc świetnie sprawdzi się w jadłospisie osób dążących do redukcji wagi. Cechuje go niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny. 100 gram grejpfruta to tylko 42 kcal i indeks glikemiczny równy 47. Według specjalistów IG poniżej 50 uznawany jest za niski. Mimo niskiej kaloryczności, grejpfrut bogaty jest w wartościowe składniki odżywcze i zawiera błonnik. Błonnik poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jego zwiększone spożycie jest szczególnie zalecane w trakcie redukcji masy ciała. Odpowiednia ilość błonnika w posiłku zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu spożywa się mniejsze porcje jedzenia. Włączenie owoców cytrusowych do codziennej diety wspomaga także proces przemiany materii.
Grejpfrut to dobre źródło witaminy C. Witamina C pełni szereg funkcji w organizmie – jest silnym przeciwutleniaczem i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Wzmacnia również cały układ odpornościowy, dlatego tak ważne jest, aby każdego dnia dostarczać jej odpowiednią dawkę. W grejpfrucie znajdują się także inne istotne witaminy, na przykład witamina A, która jest antyoksydantem i też wspiera układ immunologiczny. Grejpfruty warto spożywać szczególnie w okresie osłabienia odporności, na przykład jesienią i zimą.
Nie należy spożywać grejpfruta razem z lekami, wręcz zaleca się zachowanie kilkugodzinnej przerwy. Jest to uzasadnione, bo owoc ten zawiera furanokumarynę – związek chemiczny, który hamuje metabolizm leków. Nie ulegają one rozkładowi, więc ich stężenie w organizmie niebezpiecznie wzrasta. Jest to groźne dla zdrowia, ponieważ przedawkowany lek wykazuje toksyczne działanie wobec całego ustroju.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.