Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
1280x200_baner-IZ_AH_cta-od 400x200_baner-IZ_AH_cta-od

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Grejpfrut – właściwości odżywcze i lecznicze grejpfruta

Grejprfrut – najważniejsze informacje

Grejpfrut (Citrus paradisi) to słodko-kwaśny owoc z wyczuwalną nutą goryczki. Występuje w kilku różnych odmianach, które różnią się od siebie wyglądem, smakiem i zawartością składników odżywczych. Łącznie jest ich około dwudziestu i są podzielone na dwie grupy: owoce białe (lub żółte) i czerwone. Badania wskazują, że czerwony grejpfrut jest bogatszy w wartościowe składniki odżywcze. Grejpfruty doskonale sprawdzają się w sztuce kulinarnej, kosmetyce oraz jako roślina lecznicza. Te owoce są bogate w witaminy z grupy B, witaminy A i C. Są także źródłem karotenów – likopenu i beta-karotenu.

Możliwe zastosowania grejpfruta

  • Poprawa stanu skóry
  • Korzystny wpływ na układ krążenia
  • Wspomaganie procesu odchudzania
  • Wzmocnienie odporności

Grejpfrut przekrojony

Składniki zawarte w grejpfrucie poprawiają stan skóry

Skóra starzeje się wraz z wiekiem oraz pod wpływem czynników zewnętrznych, na przykład promieniowania słonecznego. Promienie UV są dla organizmu źródłem tzw. stresu oksydacyjnego, na skutek którego wytwarzają się wolne rodniki. Ich nadmiar jest szkodliwy i prowadzi do przyspieszenia procesu starzenia się skóry. Grejpfrut jest źródłem antyoksydantów, na przykład witaminy A i C, dzięki czemu spożywając go, jesteśmy w stanie zmniejszyć negatywne konsekwencje fotostarzenia się skóry. Owoce cytrusowe są także bogate w flawonoidy. Te związki chemiczne działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i wspierają organizm w ochronie przed promieniowaniem UVA i UVB.

Grejpfrut a prawidłowe funkcjonowania układu krążenia

Liczne badania wskazują na istotną rolę związków polifenolowych z owoców w prewencji chorób układu krążenia, na przykład miażdżycy. Miażdżyca to przewlekłe schorzenie tętnic, objawiające się odkładaniem cholesterolu w ich ścianach. W konsekwencji zawęża się ich światło i zmniejsza się przepływ krwi, co ma negatywne skutki dla organizmu. W profilaktyce tej choroby niezwykle istotna jest dieta i zdrowy styl życia. W tym celu zaleca się zwiększone spożycie warzyw i owoców. Zawarte w nich składniki chronią przed stresem oksydacyjnym i mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Szczególnie podkreśla się rolę polifenoli. Związki polifenolowe dzielimy na kwasy fenolowe i flawonoidy. Grejpfrut jest bogaty w flawonoidy, na przykład w kempferol, kwercetynę, hesperydynę i naryngeninę. Ta ostatnia odpowiada za charakterystyczny gorzki smak grejpfruta. Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz antyoksydacyjne. Ludzki organizm nie jest w stanie sam syntezować związków polifenolowych, dlatego należy dostarczać je wraz z codziennym pożywieniem.

Grejpfrut wspomaga proces odchudzania

Ten owoc świetnie sprawdzi się w jadłospisie osób dążących do redukcji wagi. Cechuje go niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny. 100 gram grejpfruta to tylko 42 kcal i indeks glikemiczny równy 47. Według specjalistów IG poniżej 50 uznawany jest za niski. Mimo niskiej kaloryczności, grejpfrut bogaty jest w wartościowe składniki odżywcze i zawiera błonnik. Błonnik poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jego zwiększone spożycie jest szczególnie zalecane w trakcie redukcji masy ciała. Odpowiednia ilość błonnika w posiłku zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu spożywa się mniejsze porcje jedzenia. Włączenie owoców cytrusowych do codziennej diety wspomaga także proces przemiany materii.

Spożywanie grejpfruta wpływa korzystnie na odporność

Grejpfrut to dobre źródło witaminy C. Witamina C pełni szereg funkcji w organizmie – jest silnym przeciwutleniaczem i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Wzmacnia również cały układ odpornościowy, dlatego tak ważne jest, aby każdego dnia dostarczać jej odpowiednią dawkę. W grejpfrucie znajdują się także inne istotne witaminy, na przykład witamina A, która jest antyoksydantem i też wspiera układ immunologiczny. Grejpfruty warto spożywać szczególnie w okresie osłabienia odporności, na przykład jesienią i zimą.

Grejpfrut sok

Przeciwwskazania w spożywaniu grejpfruta

Nie należy spożywać grejpfruta razem z lekami, wręcz zaleca się zachowanie kilkugodzinnej przerwy. Jest to uzasadnione, bo owoc ten zawiera furanokumarynę – związek chemiczny, który hamuje metabolizm leków. Nie ulegają one rozkładowi, więc ich stężenie w organizmie niebezpiecznie wzrasta. Jest to groźne dla zdrowia, ponieważ przedawkowany lek wykazuje toksyczne działanie wobec całego ustroju.

Bibliografia

  1. A. Nowak, J. Zielonka, M. Turek, A. Klimowicz, Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, „Postępy fitoterapii”, 2014, nr 2, s. 94-99.
  2. E. Gheribi, Znaczenie związków polifenolowych z owoców i warzyw w dietoterapii miażdżycy, „Medycyna Rodzinna”, 2013, nr 4, s. 149-153.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!