Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
ankieta-AH-1280x200 ankieta-AH-400x200

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Acerola – właściwości i zastosowanie

Acerola - najważniejsze informacje

Acerola, czyli inaczej Malphighia glabra, znana jest również jako nagwiazdka granatolistna. Jest to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej.Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich, a konkretnie z Barbados. Ten niewielkich rozmiarów owoc jest bogaty w związków i składników wywierających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Acerola zawiera między innymi:

  • karotenoidy,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • witaminę A,
  • witaminę E
  • witaminy z grupy B takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna.

Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy C, która wynosi średnio 1500 mg / 100 g.

Zastosowanie aceroli

  • anemii,
  • ospy wietrznej
  • dolegliwościach wątroby i płuc.

Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne.

Wyciąg z aceroli jest szeroko wykorzystywany także w przemyśle kosmetycznym. Występuje jako składnik w wielu kremach, serach i maseczkach do twarzy. Prowitamina A, czyli beta-karoten, poprawia koloryt skóry, zwiększa elastyczność i przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek. Dodatkowo witamina C obecna w wiśni z Barbados ma działanie angioprotekcyjne. Oznacza to, że uszczelnia naczynia krwionośne, więc jest korzystna szczególnie przy cerze naczynkowej. Acerola wykazuje również działanie ściągające. Acerola to również doskonałe źródło między innymi:

  • witaminy A,
  • tiaminy,
  • ryboflawiny,
  • niacyny,
  • witaminy B6
  • kwasu foliowego,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu,
  • sodu,
  • cynku,
  • nasyconych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zawartość witaminy C w aceroli

Acerola cechuje się zawartością kwasu askorbinowego:

  • ponad 10 razy więcej niż czarna porzeczka
  • 90 razy więcej niż cytrusy.

W praktyce oznacza to, iż aby pokryć ilość witaminy C obecnej w małej szklance soku a aceroli trzeba wypić aż czternaście litrów soku z pomarańczy.

Ciekawy jest również fakt, że w jednym owocu malpigii ważącym w przybliżeniu 4,5 g znajduje się tyle samo kwasu askorbinowego co w kilogramie cytryn.

Możliwe zastosowania aceroli

Naturalne bogactwo witaminy C.

Acerola cechuje się najwyższą zawartością witaminy C. Jej owoce zawierają od 1000 do 4500 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy. Z zaleceń WHO wynika, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłego człowieka wynosi ok. 80 mg. Spożycie około dwóch do trzech owoców aceroli dziennie jest w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Ciekawostką jest, iż zielone, jeszcze niedojrzałe, 15-dniowe owoce mają o 40% więcej witaminy C niż owoce dojrzałe. Wiele czynników ma wpływ na zawartość witaminy C w wiśni z Barbados. Jej stężenie w owocach zależy między innymi od

  • Warunków uprawy,
  • Rodzaju gleby,
  • Pory roku,
  • Rejonu uprawy,
  • Nasłonecznienia,
  • Czasu zbioru.

Jak wiadomo, witamina C jest termolabilna, czyli wrażliwa na działanie temperatury. Warto dodać, iż witamina C z aceroli jest wyjątkowo dobrze przyswajalna, ponieważ występuje w naturalnych kompleksach wraz z innymi fitozwiązkami. Rekordowa zawartość kwasu L-askorbinowego sprawiła, że acerola stała się rośliną wykorzystywaną w leczeniu. Szczególnie często leczniczą wykorzystywaną w fitoterapii różnych schorzeń. Witamina C należy do związków rozpuszczalnych w wodzie. Organizm ludzki nie jest w stanie jej syntetyzować ani magazynować, dlatego musi być dostarczana każdego dnia. Przypomnijmy jej główne funkcje. Przede wszystkim jest ona antyoksydantem, uczestniczy w syntezie kolagenu, poprawia stan naczyń krwionośnych, pomaga wchłaniać żelazo, wspomaga odporność na infekcje, a nawet jest w stanie obniżyć poziom hormonu stresu we krwi. Jej niedobór może skutkować m.in. szkorbutem, stanem zapalnym kości i stawów, niedokrwistością i pogorszeniem wyglądu skóry. Obecnie przeprowadzane są różne badania mające na celu określenie udziału tej witaminy w leczeniu nowotworów.

Wartości odżywcze w aceroli

Acerola, czyli wiśnia z Barbados jest nie tylko ogromnym bogactwem witaminy C, ale także karotenoidów i polifenoli. Dzięki temu znacznie przewyższa aktywnością antyoksydacyjną inne popularne źródła przeciwutleniaczy. Jej sok zawiera aż siedemnaście związków należących do grupy karotenoidów. Czerwone zabarwienie owoców wynika z obecności antocyjanów. Pestkowiec ten cechuje się także dość wysoką zawartością witamin i minerałów:

  • E,
  • B1 (tiaminy),
  • B2 (ryboflawiny),
  • B3 (niacyny).
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • potasu,
  • chromu,
  • miedzi,
  • manganu.

Objawy nadmiernego spożycia aceroli

Nie zostały przeprowadzone badania kliniczne określających maksymalną bezpieczną dawkę aceroli. Podczas suplementacji należy postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu produktu.

Przedawkowanie aceroli może skutkować występowaniem

  • Biegunki,
  • Zawroty i bóle głowy,
  • Omdlenia,
  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Częste oddawanie moczu.

Jednak dolegliwości te występują stosunkowo rzadko i zwykle nie wymagają interwencji medycznej. Zwykle wystarczające jest obniżenie dawki przyjmowanej aceroli. Działania niepożądane powinny wtedy ustąpić. Ogólnych przeciwwskazań do stosowania wiśni z Barbados jest bardzo niewiele. Związane są one w dużej mierze z nadwrażliwością na dodatkowe składniki suplementu niż sam ekstrakt z rośliny.

Bibliografia

  1. Popularna Encyklopedia Powszechna, Kraków 1994. ​ISBN 83-85719-07-5​.
  2. Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  3. Jens Rohwer: Atlas roślin tropikalnych. Warszawa: Horyzont, 2002. ISBN 83-7311-378-9.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!