Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
zdrowie-kobiece_auraherbals_1280x200 zdrowie-kobiece_auraherbals_400x200

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Żurawina – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Żurawina – najważniejsze informacje

Żurawina
Żurawina zaliczana jest do żywności superfoods ze względu na szczególnie wysoką wartość odżywczą oraz liczne właściwości zdrowotne. Znalazła zastosowanie nie tylko jako dodatek do potraw. Wykorzystywana jest również w medycynie naturalnej i jako składnik leków czy suplementów diety.

Żurawina obecnie cieszy się największą popularnością w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych i Europie. W Polsce występuje głównie w dwóch odmianach. Są to: żurawina błotna i żurawina wielkoowocowa.

Żurawina jest wieloletnią rośliną, która kwitnie od czerwca do sierpnia. Po przekwitnięciu w miejscu kwiatów, pojawiają się owoce – jagody, które dojrzewają około 3 miesiące. To właśnie jagody mają najwięcej cennych dla zdrowia właściwości odżywczych, dlatego są wykorzystywane do przetworów takich jak konfitury, soki, wina, nalewki. Żurawina znalazła zastosowanie także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Właściwości żurawiny wykorzystywane są głównie w leczeniu infekcji pęcherza moczowego, wrzodów żołądka oraz schorzeń skóry. Żurawina może być stosowana podczas przeziębień, osłabienia, ale także przy awitaminozach. Warto sięgnąć po suplementy zawierające żurawinę w stanach przemęczenia i zmniejszonej odporności.

Właściwości żurawiny dla organizmu

Owoce żurawiny zawierają witaminy, minerały i inne cenne składniki, wspierające zdrowie człowieka. Dlatego roślina ta znalazła zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości.

W żurawinie znajdują się następujące składniki:

  • błonnik;
  • witaminy A, B1, B2, B6, C i E;
  • minerały takie jak: sód, potas, selen, wapń, fosfor, magnez, jod i żelazo;
  • luteina;
  • garbniki;
  • flawonoidy;
  • stilbeny;
  • kwasy fenolowe;
  • proantocyjanidyny;
  • kwasy organiczne: cytrynowy, ursolowy, benzoesowy i chinowy.

Bogactwo składników zawarte w owocach żurawiny sprawia, że roślina wykazuje działanie wielokierunkowe. Roślina ta ma właściwości:

  • przeciwgrzybicze,
  • antybakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwreumatyczne.

Zastosowania żurawiny – kiedy warto ją przyjmować?

Owoce żurawiny, bogate w cenne składniki odżywcze, od dawna są wykorzystywane pomocniczo przy leczeniu wielu chorób i schorzeń. Zobacz, w jakich przypadkach możesz wykorzystać moc żurawiny i poznaj kilka prostych przepisów.

Profilaktyka w walce z chorobą wrzodową żołądka

Żurawina ekstrakt
Żurawina działa profilaktycznie na chorobę wrzodową żołądka dzięki proantocyjanidynom. Substancje te zapobiegają odkładaniu się bakterii Helicobacter pylori na ściankach układu pokarmowego, szczególnie na błonach śluzowych żołądka. Tym samym zapobiegają rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób dziąseł

Wspomniane wcześniej proantocyjanidyny wspierają również zdrowie dziąseł i całej jamy ustnej. Badania wykazują, że stosowanie preparatów zawierających wyciągi z żurawiny zmniejsza znacznie osadzanie się bakterii na dziąsłach. Redukuje to ilość patogennych bakterii w jamie ustnej. Dzięki temu zapadalność na choroby przyzębia i choroby dziąseł oraz występowanie próchnicy jest dużo niższe.

Działanie przeciwgrzybicze żurawiny

Liczne badania udowodniły, że owoce żurawiny wykazują działanie przeciwgrzybicze, co może być pomocne w walce z chorobami skóry czy zapaleniem pęcherza moczowego.

Działanie przeciwbakteryjne żurawiny

Żurawina ma właściwości przeciwbakteryjne dzięki związkom fenolowym. Jednym z najpopularniejszych zastosowań owoców, przetworów, jak i wyrobów farmaceutycznych z żurawiną, jest zapobieganie oraz wspomaganie leczenia zakażeń dróg moczowych oraz infekcji jamy ustnej.

Żurawina a cukrzyca

Owoce żurawiny bogate są w wiele składników pozytywnie wpływających na organizm. Zawierają m.in. flawonoidy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca

Owoce żurawiny wyróżniają się dużą zawartością związków fenolowych, które mają charakter przeciwutleniaczy. Te substancje chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Dlatego uważa się, że żurawina może być z powodzeniem wykorzystywana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy choroby serca.

Flawonoidy mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają zmniejszanie agregacji i adhezji płytek krwi, przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów, zapobiegają stanom zapalnym oraz zmniejszają ciśnienie krwi. Żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie zapobiegają utlenianiu lipoprotein LDL, co ogranicza powstawanie zmian miażdżycowych.

Żurawina na pęcherz moczowy

Najbardziej popularnym zastosowaniem żurawiny jest profilaktyka i wsparcie leczenia dolegliwości związanych z zakażeniem pęcherza moczowego. Patogenem, który najczęściej wywołuje tę chorobę jest Escherichia coli. Kobiety ośmiokrotnie częściej cierpią na zapalenie dróg moczowych niż mężczyźni. Wynika to z budowy układu moczowego. Badania pokazują, że blisko 30% kobiet przynajmniej raz w życiu przechodziło zapalenie pęcherza lub cewki moczowej. Bakterie Escherichia coli osadzają się w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne.

Żurawina doskonale sprawdza się przy infekcjach dróg moczowych. Zapobiega i hamuje przyleganie bakterii do komórek nabłonka układu moczowego, dzięki czemu zapobiega zakażeniu i dolegliwości ze strony dróg moczowych.

Żurawina a kamica nerkowa

Żurawina zawiera szczawiany, dlatego osoby cierpiące na kamicę nerkową nie powinny stosować preparatów czy przetworów z żurawiną. Szczawiany przyczyniają się do rozwoju kamienia.

Żurawina a poziom złego cholesterolu we krwi

Udowodniono, że żurawina przyczynia się do spadku stężenia złego cholesterolu (LDL). Ponadto podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Co jeszcze pomaga leczyć żurawina?

Żurawina na RZS

Proteus Mirabilis to bakterie występujące powszechnie w środowisku, w organizmie człowieka występują w układzie pokarmowym. Dostając się do układu moczowego, bardzo często powodują jego zapalenie. Badania mikrobiologiczne i immunologiczne wykazały zależność między RZS a obecnością tych bakterii. Osoby z RZS w początkowym stadium, zauważyły poprawę swojego stanu zdrowia pijąc sok z żurawiny.

Żurawina w kosmetologii

Żurawina znalazła zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym ze względu na właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, rozjaśniające, odżywcze. Składniki zawarte w owocach tej rośliny pozytywnie wpływają na kondycję skóry.

Kosmetyki zawierające żurawinę wykorzystuje się do pielęgnacji cery:

  • suchej,
  • dojrzałej,
  • z przebarwieniami,
  • trądzikowej.

Żurawina na przeziębienie

Przetwory z żurawiną stosowane są także podczas przeziębień i osłabienia. Zawarta w żurawinie witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościwego.

Napar z żurawiny i mięty na wzmocnienie odporności

Składniki

  • 2 łyżki świeżych lub suszonych owoców żurawiny
  • kilka listków mięty
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml bardzo ciepłej wody

Wykonanie

Do wysokiej szklanki lub dużego kubka wsyp żurawinę i dodaj listki mięty. Zalej wodą i parz pod przykryciem 10 minut. Następnie dodaj łyżkę miodu oraz sok z cytryny i wypij.

Czy można stosować żurawinę w ciąży?

Żurawina stosowana w optymalnych ilościach nie powinna przynieść skutków ubocznych. Stosowanie jej w herbacie czy przetworach jest bezpieczne. Jeżeli jednak chcesz zastosować kurację z żurawiną, udaj się do lekarza i poproś o poradę.

Żurawina dla dzieci – czy jest bezpieczna?

Żurawina w optymalnych ilościach jest bezpieczna dla dzieci. Pomaga wzmacniać układ odpornościowy, zapobiega wystąpieniu infekcji oraz dostarcza sporą dawkę witamin, potrzebnych do prawidłowego rozwoju w organizmie młodego człowieka.

Dawkowanie żurawiny

Dzienna dawka spożycia żurawiny nie jest dokładnie określona. Wszystko zależy od tego, z jakim problemem się borykamy. Dlatego najlepiej skonsultować z lekarzem chęć włączenia żurawiny do procesu leczenia. Jeżeli masz zamiar przyjmować gotowe preparaty, stosuj się do wskazań producenta.

Przeciwwskazania do stosowania żurawiny

Szczególną ostrożność podczas stosowania suplementów z żurawiną powinny zachować osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę. Żurawina w swoim składzie zawiera szczawiany, dlatego jej spożywanie nie zaleca się osobom z osteoporozą i kamicą nerkową. W przypadku chęci włączenia przetworów czy suplementów z żurawiną, należy skonsultować się ze swoim lekarzem.

Czy żurawina może dać skutki uboczne po spożyciu?

Żurawina spożywana w optymalnych ilościach nie powinna nieść żadnych skutków ubocznych. Jeżeli decydujesz się na przetwory typu sok, tabletki czy herbaty, kupione w sklepie, zwróć uwagę na skład tych produktów. Niestety w niektórych preparatach oprócz wyciągu z żurawiny mogą znajdować się inne substancje, niosące negatywne skutki dla zdrowia. Jeżeli nie wiesz, czy dany produkt jest wartościowy i czy możesz go spożywać, profesjonalna porada lekarza powinna rozwiać wątpliwości.

Suplementacja żurawiną w tabletkach – czy warto?

Spożywanie żurawiny może przynieść korzystne efekty dla zdrowia człowieka. Pamiętaj jednak, że najlepiej wybierać jak najbardziej naturalne przetwory czy suplementy z żurawiną. Przy wyborze suplementu zwróć uwagę na skład preparatu. Im prostszy skład, tym lepiej. Drugim aspektem jest zawartość żurawiny. W wielu produktach ekstraktu z owoców jest niewiele, dlatego czytaj dokładnie etykiety i tabele składników aktywnych.

Żurawina – jak ją spożywać? Świeża, sok czy herbata?

Żurawina występuje w sprzedaży w wielu formach. Przy wyborze warto kierować się nie tylko wygodą, ale przede wszystkim składem i jakością. Świeże owoce żurawiny są najbardziej naturalne, ale na rynku można znaleźć również dobrej jakości soki i herbaty z dobrym składem. Wystrzegaj się suszonej żurawiny z marketów, ponieważ jest mocno dosładzana.

Zdrowy sok z żurawiny domowej roboty to doskonały dodatek do herbaty w chłodne wieczory. Robiąc własnoręcznie sok żurawinowy, masz pewność co do składu produktu.

Składniki

  • 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 l wody
  • 50 g erytrolu

Wykonanie

Przełóż żurawinę do garnka, dodaj erytrol i wodę. Gotuj przez 15 minut, a następnie przetrzyj przez sitko i przelej do butelek lub słoiczków. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą do ¾ wysokości butelek lub słoiczków. Gotuj przez 10 minut. Po wystudzeniu domowy sok żurawinowy jest gotowy.

2 przepisy na zdrowe napoje z żurawiną

Owoce żurawiny są doskonałym dodatkiem do potraw, koktajli czy zdrowych napojów. Sprawdź przepisy!

Zdrowy koktajl z żurawiną

Koktajl z żurawiną jest szybki do zrobienia i może być świetną przekąską między posiłkami. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców.

Składniki

  • 70 g żurawiny
  • 1 banan
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 180 ml wody

Wykonanie

Przyrządzenie tego koktajlu jest bardzo proste. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i dokładnie zmiksuj.

Rozgrzewająca herbata z żurawiną i rozmarynem

Ta pyszna i zdrowa herbata doskonale rozgrzewa w chłodne wieczory przy książce. Dodatkowo ma mnóstwo witamin wzmacniających organizm.

Składniki

  • 50 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • łyżka cukru
  • kawałek korzenia imbiru
  • łyżeczka miodu
  • plaster cytryny i grejpfruta
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • czarna herbata

Wykonanie

Do małego rondelka wsyp żurawinę i cukier, gotuj chwilę, aż powstanie gęsty syrop. Herbatę zalej gorącą wodą, dodaj odrobinę syropu i resztę dodatków, czyli imbir, miód, plaster cytryny i grejpfruta oraz gałązkę świeżego rozmarynu.

Żurawina ma bardzo dużo wartościowych składników odżywczych. Spożywanie jej owoców, jak i przetworów żurawinowych może być pomocne w leczeniu niektórych dolegliwości. Pamiętaj jednak, że można ją stosować tylko pomocniczo, a proces leczenia powinien być skonsultowany z odpowiednim specjalistą.

Bibliografia

  1. Rodowski D., Żurawina – nowe spojrzenie na właściwości lecznicze, „Postępy Fitoterapii” 2001, nr 2-3.
  2. Dr hab. Kowalski R., dr Kowalska G., Polskie superfoods, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2018, s. 52.
  3. Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, 2016, s. 5-7, 139-140.
  4. Doroszko M., Janda K., Jakubczyk K., Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, 2018, t. 67, nr 2, s. 415-423.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!