Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Witamina K2 była od zawsze znana jako składnik procesu krzepnięcia krwi. Ostatnie badania wykazują jednak, że ma też inne funkcje. Niektóre z nich podobne do witaminy D3 – chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył. Związki należące do witaminy K są też nazywane menachinonami. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jedna z najważniejszych – witamina K2 razem z D3 mają kluczowy wpływ na prawidłowy stan naszego szkieletu.
Badania wykazały także, że odpowiednio dawkowana witamina K2 może powstrzymywać rozwój komórek nowotworowych. Witamina K2 reguluje produkcję protrombiny, II czynnika krzepnięcia krwi, które jest białkiem rozpuszczalnym w surowicy krwi. Poza tym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jest to związek chemiczny mający duży wpływ na prawidłowe działanie wątroby i zdecydowanie zwiększa przeżywalność chorych w odniesieniu do układu kontrolnego. Witamina K może mieć następujące pochodzenie:
Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach):
Otrzymuje się również szereg pochodnych syntetycznych (rozpuszczalne łatwiej w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie) np. witamina K3 (menadion).
Jeszcze do niedawna uważano, że za zdrowe kości i zęby odpowiada tylko jedna witamina D. Obecnie uważa się, że rola witaminy K2 jest równorzędna z rolą witaminy D w utrzymaniu prawidłowego stanu kośćca. Od witaminy K2 jest bowiem zależne funkcjonowanie białka syntezowanego w komórkach odpowiedzialnych za tworzenie się kości. Jego zadaniem jest wiązanie wapnia w kościach – minerału, który jest ich podstawowym materiałem budulcowym. Przy niedoborze witaminy K2 białko to jrst nieaktywne, co w praktyce oznacza, że nie ma możliwości wiązania wapnia w kościach. Proces ten może prowadzić do zmniejszenia masy kostnej i osteoporozy. Osłabienie struktury kości może prowadzić do częstych złamań. Zależność między zdrowymi kośćmi a witaminą K2 wykazano w wielu badaniach naukowych.
Utrata elastyczności naczyń krwionośnych na skutek odkładania w nich soli wapniowo-fosforanowych jest jedną z przyczyn rozwoju chorób układu krążenia. Rozwiązaniem tego problemu może być witamina K2, która może być używana w celu leczenia lub zapobiegania zwapnienia naczyń, zwłaszcza w grupie pacjentów z wysokim ryzykiem występowania niedoboru witaminy K lub zwapnień. W surowicy krwi występuje białko o nazwie MGP, które wiąże sole wapniowo-fosforanowe, a tym samym uniemożliwia ich osadzanie się w naczyniach. Jego funkcjonowanie jest zależne od witaminy K2 – przy jej niedoborze białko MGP jest nieaktywne i nie może hamować procesu zwapnienia.
Pierwsze pilotowe badania kliniczne przeprowadzone w Japonii wskazują, że zastosowanie witaminy K2 obok standardowej terapii w przypadku nowotworu wątroby, istotnie zwiększa przeżywalność chorych w odniesieniu do układu kontrolnego.
Witamina K występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Wśród warzyw i owoców najwięcej tego związku znajdziemy w:
Gotowanie nie pozbawia produktów witaminy K2. Fermentacja bakteryjna jest procesem, który zwiększa poziom witaminy K w produktach. Przykładami pokarmów poddanych fermentacji są: sery holenderskie, niemieckie, szwajcarskie (np. ementaler) i norweskie, a także produkty fermentowane z soi. Poza tym mniejsze ilości witaminy K są w mięsie, podrobach (szczególnie wątrobie), jajach oraz produktach mlecznych. Ze względu na wysoką rozpuszczalność witaminy K2 w tłuszczach, zagęszczone produkty mają więcej tego związku niż świeże. Przykładem takiego produktu jest przecier pomidorowy.
Bibliografia
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplement diety pamiętaj, że nie może on być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywnienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.