Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Witamina B6, inaczej nazywana pirydoksyną, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Występuje w postaci sześciu, związków:
Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie jako fosforan pirydoksalu.
Witamina B6 stanowi koenzym ponad 100 enzymów. Koenzym jest substancją niezbędną do prawidłowego oddziaływania tych związków. Odgrywają one istotną rolę w przyspieszaniu szeregu przemian w ustroju.
Witamina B6 bierze udział w wielu procesach. Między innymi ułatwia rozkład białka. Bierze udział w przemianach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu. Pirydoksyna pełni rolę pomocnika w reakcjach z udziałem witaminy B3 czyli niacyny. Ma również istotny wpływ na przemianę tłuszczów i węglowodanów. Zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta przy spożywaniu pokarmów bogatych w białko. Za optymalny przyjmuje się stosunek 0,02 mg witaminy B6 na jeden gram białka.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 wykazują osoby w wieku podeszłym oraz kobiety w okresie ciąży. Ponadto umożliwia magazynowanie energii. Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu:
Dzienna dawka tej witaminy powinna być w czasie ciąży zwiększona o 50 proc. Jest ona konieczna między innymi do wytwarzania przeciwciał odpornościowych oraz czerwonych krwinek. Ułatwia również wchłanianie magnezu, łagodzi stresy, zapobiega anemii – co jest bardzo ważne w ciąży. Witamina B6 jest też ważna dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.
Do nadmiaru witaminy B6 może dojść w wyniku długotrwałego przyjmowania jej w dawce powyżej 200 mg/dobę. W takim wypadku witamina ma właściwości toksyczne. Zbyt wysokie dawki mogą prowadzić do wystąpienia szeregu działań niepożądanych takich jak:
Zmiany te zwykle ustępują po odstawieniu suplementów, jednak niekiedy mogą być nieodwracalne.
Jednym z bogatszych źródeł witaminy B6 są:
Nie brakuje jej także w dobrym jakościowo mięsie i wędlinach – w kurczaku wartość ta waha się między 0,31mg a 0,55 mg na 100 g, zaś w indyku 0,28 mg a 0,59 mg na 100g.
Należy jednak wiedzieć, że podczas obróbki termicznej tzn. gotowania, smażenia i peklowania mięsa straty tej witaminy wynoszą od 30 do 50 proc.
Również w wyniku mrożenia warzyw i owoców jej zawartość może się obniżyć o 15–70 proc.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.