Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
zdrowie-kobiece_auraherbals_1280x200 zdrowie-kobiece_auraherbals_400x200

Leksykon Aura Herbals

Witaminy

Witamina B6 – właściwości, skutki nadmiaru i niedoboru

Witamina B6 – najważniejsze informacje

Witamina B6, inaczej nazywana pirydoksyną, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Występuje w postaci sześciu, związków:

  • pirydoksyny,
  • pirydoksaminy,
  • pirydoksalu,
  • estrów fosforanowych tych związków.

Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie jako fosforan pirydoksalu.

Witamina B6 stanowi koenzym ponad 100 enzymów. Koenzym jest substancją niezbędną do prawidłowego oddziaływania tych związków. Odgrywają one istotną rolę w przyspieszaniu szeregu przemian w ustroju.

Witamina B6 bierze udział w wielu procesach. Między innymi ułatwia rozkład białka. Bierze udział w przemianach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu. Pirydoksyna pełni rolę pomocnika w reakcjach z udziałem witaminy B3 czyli niacyny. Ma również istotny wpływ na przemianę tłuszczów i węglowodanów. Zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta przy spożywaniu pokarmów bogatych w białko. Za optymalny przyjmuje się stosunek 0,02 mg witaminy B6 na jeden gram białka.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 wykazują osoby w wieku podeszłym oraz kobiety w okresie ciąży. Ponadto umożliwia magazynowanie energii. Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu:

  • enzymów,
  • hormonów,
  • hemoglobiny,
  • prostaglandyn.

Witamina B6 zastosowanie w ciąży

Możliwe zastosowania

  • wywiera skurcze mięśni,
  • suplementacja w okresie ciąży,
  • pełni rolę w przemianach białek,
  • oddziałuje na glikogenezę czyli proces przemiany glukozy w glikogen,
  • oddziałuje na glikogenolizę czyli proces rozkładu glikogenu odbywający się w mięśniach,
  • wywiera wpływ na ciśnienie krwi,
  • jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, czyli czerwonego barwnik krwi znajdującego się w erytrocytach,
  • wywiera wpływa na prawidłową pracę serca,
  • za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • podnosi odporność organizmu przez uczestnictwo w tworzeniu przeciwciał.

Witamina B6 w ciąży

Dzienna dawka tej witaminy powinna być w czasie ciąży zwiększona o 50 proc. Jest ona konieczna między innymi do wytwarzania przeciwciał odpornościowych oraz czerwonych krwinek. Ułatwia również wchłanianie magnezu, łagodzi stresy, zapobiega anemii – co jest bardzo ważne w ciąży. Witamina B6 jest też ważna dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.

Objawy/skutki niedoboru

  • Zmiany skórne
  • Zmiany zapalne błony śluzowej,
  • Depresja,
  • Obniżenie nastroju,
  • Bezsenność,
  • Zwiększona podatność na infekcje,
  • Niedokrwistość,
  • Zwiększone ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej.

Objawy nadmiaru

Do nadmiaru witaminy B6 może dojść w wyniku długotrwałego przyjmowania jej w dawce powyżej 200 mg/dobę. W takim wypadku witamina ma właściwości toksyczne. Zbyt wysokie dawki mogą prowadzić do wystąpienia szeregu działań niepożądanych takich jak:

  • zwiększonego odczucia chłodu,
  • brak koordynacji mięśni,
  • mrowienia kończyn,
  • zwyrodnienia tkanki nerwowej.

Zmiany te zwykle ustępują po odstawieniu suplementów, jednak niekiedy mogą być nieodwracalne.

Witamina B6 źródła pokarmowe

Źródła pokarmowe

Jednym z bogatszych źródeł witaminy B6 są:

  • kasza gryczana, która zawiera 0,67 mg na 100 g,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • kiełki pszenicy,
  • drożdże,
  • soja,
  • banany,
  • nabiał,
  • ryby,
  • Orzechy
  • Pestki,
  • jaja,
  • brokuły,
  • ziemniaki.

Nie brakuje jej także w dobrym jakościowo mięsie i wędlinach – w kurczaku wartość ta waha się między 0,31mg a 0,55 mg na 100 g, zaś w indyku 0,28 mg a 0,59 mg na 100g.

Należy jednak wiedzieć, że podczas obróbki termicznej tzn. gotowania, smażenia i peklowania mięsa straty tej witaminy wynoszą od 30 do 50 proc.

Również w wyniku mrożenia warzyw i owoców jej zawartość może się obniżyć o 15–70 proc.

Bibliografia

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30128792
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30061626
  3. http://www.czytelniamedyczna.pl/2234,znaczenie-kliniczne-witaminy-b6-pirydoksyny.html
  4. Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
  5. Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!