Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L.) to roślina z rodziny bobowatych (Leguminosae). Jej owoce to brunatne strąki, które zawierają nasiona o żółtobrązowym kolorze i intensywnym zapachu. To właśnie te nasiona zawierają w sobie dobroczynne substancje o prozdrowotnych właściwościach.
Kozieradka pospolita naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, w Indiach, Chinach, Turcji oraz w Pakistanie. Nasiona i liście kozieradki są szczególnie popularne w krajach azjatyckich, gdzie dodaje się je do wielu aromatycznych potraw. Kozieradka jest ceniona nie tylko ze względów na walory smakowe. Cieszy się ogromnym uznaniem wśród zwolenników medycyny ajurwedyjskiej. W książkach o Ajurwerdzie występuje pod nazwą methi.
Kozieradka pospolita jest stosowana pomocniczo w leczeniu cukrzycy. Surowcem zielarskim wykorzystywanym w celach leczniczych są jej nasiona. W badaniach przeprowadzonych z udziałem diabetyków i osób nie chorujących na cukrzycę potwierdzono, że kozieradka pozwala obniżyć poziom cukru we krwi. Spożycie posiłku zawierającego kozieradkę obniżyło poziom cukru o 20% w przypadku cukrzyków i aż o 25% w przypadku osób zdrowych.
Składnikami, które odpowiadają za hipoglikemiczne właściwości kozieradki są trygonelina i kumaryna.
Doustne stosowanie nasion kozieradki obniża w surowicy krwi całkowity cholesterol, a także cholesterol LDL. Tę właściwość kozieradka zawdzięcza zawartym w niej składnikom aktywnym, takim jak saponiny steroidowych. Saponiny steroidowe zwiększają metabolizm cholesterolu w organizmie, a także hamują aktywność lipazy i spowalniają wchłanianie związków tłuszczowych.
Z tego względu osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi mogą stosować kozieradkę, na przykład dodając jej nasiona do codziennych potraw lub pijąc odwary z niej.
Kozieradka stosowana jest także pomocniczo przy stanach zapalnych skóry. Można wykorzystać ją do przygotowania kompresów i okładów na chore miejsca. W tym celu należy wymieszać sproszkowane nasiona kozieradki razem z wodą i kwasem octowym. Okłady stosowane są na zmiany chorobowy, na przykład na czyraki czy owrzodzenia.
Nasiona kozieradki wyróżniają się bogactwem składników aktywnych, a także zawierają substancje śluzowe, które korzystnie wpływają na pracę całego układu trawiennego. Zwiększają wydzielanie soku żołądkowego oraz ułatwiają proces trawienia pokarmów. Nasiona kozieradki chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego i wykazują działanie przeciwzapalne.
Stosowanie nasion kozieradki pospolitej wskazane jest dla osób, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się i cierpią z powodu bolesnych zaparać. Nasiona te działają przeczyszczająco.
Spożywanie nasion kozieradki pobudza czynność krwiotwórczą szpiku kostnego, dzięki czemu w organizmie produkowana jest większa liczba czerwonych krwinek. Wzrasta także ilość leukocytów, co ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Nie ma przeciwwskazań dotyczących spożycia kozieradki pospolitej. Jednakżę dobrą praktyką jest zachowanie zdrowego umiaru w jej spożyciu. W razie wątpliwości zawsze należy skonsultować się ze specjalistą.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.