Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
1280x200_baner-IZ_AH_cta-od Instrukcja zdrowia baner

Leksykon Aura Herbals

Ekstrakty ziołowe i roślinne

Kozieradka – właściwości lecznicze i zastosowanie

Kozieradka – najważniejsze informacje

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L.) to roślina z rodziny bobowatych (Leguminosae). Jej owoce to brunatne strąki, które zawierają nasiona o żółtobrązowym kolorze i intensywnym zapachu. To właśnie te nasiona zawierają w sobie dobroczynne substancje o prozdrowotnych właściwościach.

Kozieradka pospolita naturalnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, w Indiach, Chinach, Turcji oraz w Pakistanie. Nasiona i liście kozieradki są szczególnie popularne w krajach azjatyckich, gdzie dodaje się je do wielu aromatycznych potraw. Kozieradka jest ceniona nie tylko ze względów na walory smakowe. Cieszy się ogromnym uznaniem wśród zwolenników medycyny ajurwedyjskiej. W książkach o Ajurwerdzie występuje pod nazwą methi.

Kozieradka nasiona

Możliwe zastosowania

  • działa hipoglikemiczne i przeciwhiperglikemiczne
  • obniża poziom cholesterolu LDL
  • działa leczniczo przy stanach zapalnych skóry
  • wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego
  • wzmacnia odporność

Kozieradka pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

Kozieradka pospolita jest stosowana pomocniczo w leczeniu cukrzycy. Surowcem zielarskim wykorzystywanym w celach leczniczych są jej nasiona. W badaniach przeprowadzonych z udziałem diabetyków i osób nie chorujących na cukrzycę potwierdzono, że kozieradka pozwala obniżyć poziom cukru we krwi. Spożycie posiłku zawierającego kozieradkę obniżyło poziom cukru o 20% w przypadku cukrzyków i aż o 25% w przypadku osób zdrowych.

Składnikami, które odpowiadają za hipoglikemiczne właściwości kozieradki są trygonelina i kumaryna.

Nasiona kozieradki obniżają poziom cholesterolu LDL

Doustne stosowanie nasion kozieradki obniża w surowicy krwi całkowity cholesterol, a także cholesterol LDL. Tę właściwość kozieradka zawdzięcza zawartym w niej składnikom aktywnym, takim jak saponiny steroidowych. Saponiny steroidowe zwiększają metabolizm cholesterolu w organizmie, a także hamują aktywność lipazy i spowalniają wchłanianie związków tłuszczowych.

Z tego względu osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi mogą stosować kozieradkę, na przykład dodając jej nasiona do codziennych potraw lub pijąc odwary z niej.

Stany zapalne skóry a kozieradka pospolita

Kozieradka stosowana jest także pomocniczo przy stanach zapalnych skóry. Można wykorzystać ją do przygotowania kompresów i okładów na chore miejsca. W tym celu należy wymieszać sproszkowane nasiona kozieradki razem z wodą i kwasem octowym. Okłady stosowane są na zmiany chorobowy, na przykład na czyraki czy owrzodzenia.

Naturalne wsparcie dla układu pokarmowego

Nasiona kozieradki wyróżniają się bogactwem składników aktywnych, a także zawierają substancje śluzowe, które korzystnie wpływają na pracę całego układu trawiennego. Zwiększają wydzielanie soku żołądkowego oraz ułatwiają proces trawienia pokarmów. Nasiona kozieradki chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego i wykazują działanie przeciwzapalne.

Stosowanie nasion kozieradki pospolitej wskazane jest dla osób, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się i cierpią z powodu bolesnych zaparać. Nasiona te działają przeczyszczająco.

Kozieradka na wzmocnienie odporności

Spożywanie nasion kozieradki pobudza czynność krwiotwórczą szpiku kostnego, dzięki czemu w organizmie produkowana jest większa liczba czerwonych krwinek. Wzrasta także ilość leukocytów, co ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Kozieradka napar

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań dotyczących spożycia kozieradki pospolitej. Jednakżę dobrą praktyką jest zachowanie zdrowego umiaru w jej spożyciu. W razie wątpliwości zawsze należy skonsultować się ze specjalistą.

Bibliografia

  1. Król-Kogus B., Krauze-Baranowska M., Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.) – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych, Postępy Fitoterapii 2011, 3: 185-190.
  2. Kania M., Derebecka N.,Surowce roślinne w cukrzycy typu 2, Postępy Fitoterapii 2010, 2: 76-84.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!