Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Grzyby reishi (łac. Ganoderma lucidum) to japońska nazwa gatunku grzybów należących do rodziny lakownicowatych (łac. Ganodermataceae). Znane także jako lingzhi, co w Chinach oznacza oznacza „zioło o duchowej mocy”, to grzyby, stosowane w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu od ponad dwóch tysięcy lat. W Kraju Kwitnącej Wiśni grzyby reishi znane są także jako mannentake. Na terenie Azji grzyby reishi są uważane za lekarstwo praktycznie na każdą dolegliwość. Wiele osób wierzy, że wykazują pozytywne działanie również w leczeniu nowotworów. Istnieją pewne dowody naukowe potwierdzające skuteczność tych grzybów, jednak są to głównie badania laboratoryjne. Kolejna zaleta grzybów pochodzących z Dalekiego Wschodu to zdolność do wspomagania zwiększania poziomu cholesterolu HDL („dobrego cholesterolu”) oraz wspierania terapii obniżania poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”), zatem zainteresować one powinny grupę osób, której wyniki badań cholesterolu nie są zadowalające. Z przeprowadzonych badań wynika między innymi, że działają one wzmacniająco na układ immunologiczny. Ponadto są polecane na:
Wiele osób przekonuje, że są w stanie również wpłynąć na:
Naukowcy cały czas są w trakcie ustalania dokładnego składu związków zawartych w Grzybach Reishi. Umożliwi to zrozumienie wszystkich mechanizmów biochemicznych, dzięki którym wykazują one tak korzystne działanie na organizm ludzki. Grzyby reishi występują w różnych odmianach:
Czerwona odmiana jest uważana za najcenniejszą i najbogatszą pod względem działania i zawartości substancji czynnych.
Zostało przeprowadzone wiele badań udowadniających, że grzyby reishi mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Zawierają istotne polisacharydy i saponiny, które zmniejszają proliferację, czyli proces namnażania komórek nowotworowych w zajętych przez raka płucach. Naukowcy odkryli, że efekt ten był wynikiem apoptozy, czyli naturalnej śmierci komórek nowotworowych, do której doprowadziły właśnie substancje z grupy saponin i polisacharydów.
Grzyby reishi zawierają w swoim składzie beta-glukan. Jest to substancja zwiększająca ilość limfocytów T oraz makrofagów, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie odporności organizmu. W związku z tym korzystne będzie przyjmowanie ich nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również podczas chemioterapii, podczas której układ immunologiczny jest zdecydowanie osłabiony. Warto zaznaczyć, że okazują się pomocnym specyfikiem na syndrom chronicznego zmęczenia.
Zostały przeprowadzone badania potwierdzające skuteczność grzybów w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Ekstrakty z grzybów obniżają poziom glukozy we krwi co pozwala wierzyć, że hamują enzym używany przez wątrobę do wytworzenia glukozy. Z innych badań, dotyczących cukrzycowej choroby nerek, wynika, że grzyby reishi mogą zapobiec lub powstrzymać postęp cukrzycowych powikłań nerkowych.
Nie zostały przeprowadzone żadne badania potwierdzające bezpieczeństwo stosowania Grzybów reishi przez kobiety w ciąży, dzieci oraz kobiety karmiące. Oznacza to, że warto ich unikać lub przyjmować z wyjątkową ostrożnością.
Przed ich spożyciem z lekarzem powinny się skontaktować osoby mające problemy z krzepnięciem krwi i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe lub przeciwpłytkowe.
Grzyby reishi mogą wchodzić w interakcje z lekami na nadciśnienie tętnicze. Posiadają właściwości obniżające ciśnienie, co oznacza, że szczególną ostrożnością muszą wykazać się osoby ze zbyt niskim ciśnieniem przyjmujące leki obniżające ciśnienie krwi. Same obniżają ciśnienie, w związku z tym w połączeniu z tymi lekami mogą obniżyć je zbytnio. O ile u osób z nadciśnieniem istnieje niewielkie ryzyko działań niepożądanych.
Grzyby wykazują działanie obniżające krzepliwość krwi, co oznacza, że w okresie blisko dwóch tygodni przed zabiegami nie należy ich suplementować. Ta sama zasada dotyczy leków rozrzedzających krew takich jak chociażby aspiryna.
Grzyby reishi są substancją bezpieczną, należy jednak pamiętać, że jak w przypadku wszystkich substancji należy zachować odpowiednie dawki. Odnotowano dwa przypadki uszkodzenia wątroby u osób, które stosowały grzyby reishi w formie sproszkowanej przez około dwa miesiące. Dlatego zaleca się, aby grzyby w tej formie spożywać nie dłużej niż 30 dni. Ponadto przy dłuższym stosowaniu mogą wystąpić:
U osób cierpiących na trombocytopenię, przyjęcie dawki większej niż zakłada norma może zwiększać ryzyko powstawania krwawień.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.