Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
zdrowie-kobiece_auraherbals_1280x200 zdrowie-kobiece_auraherbals_400x200

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Chlorofil – właściwości i zastosowanie

Chlorofil – co to jest? Najważniejsze informacje

Chlorofil nie stanowi jedynie barwnika determinującego ciemnozielony kolor roślin. Jest substancją wykazującą niezwykle korzystny wpływ na komórki ludzkiego organizmu. Odpowiednia ilość tej substancji w diecie jest w stanie zmniejszyć ryzyko chorób. Wbrew pozorom, aby zapewnić swojemu organizmowi ten cenny składnik, nie jest konieczne spożywanie zielonych roślin. Możliwe jest zapewnienie odpowiedniej ilości za pomocą suplementacji.

Chlorofil ekstrakt

Chlorofil nie stanowi pojedynczej substancji, jest to zespół związków chemicznych, których najwięcej znajduje się w częściach roślin odpowiedzialnych za fotosyntezę. Najpowszechniejsze odmiany chlorofilu oznaczane są symbolami A i B. Jest ich zdecydowanie najwięcej i cechuje się najwyższą przyswajalnością zarówno przez rośliny, jak i człowieka. Chlorofil odpowiedzialny jest za odżywianie roślin. Przyczynia się ono bezpośrednio do wzrostu i ogólnego rozwoju rośliny.

Często chlorofil nazywany jest „zieloną krwią”. Nazwa ta wzięła się z jego wpływu na poprawę dotlenienia wszystkich komórek organizmu. Ma to bezpośredni związek z jej budową, gdyż jest bliźniacza względem hemoglobiny- czerwonego barwnika krwi obecnego w erytrocytach. Chlorofil wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Oznacza to, że na jego suplementację szczególnie warto zwrócić uwagę w okresie jesienno-zimowym kiedy często zapadamy na różnorakie infekcje. Zawiera on duże pokłady witamin A, B, D, E, co oznacza, że po odpowiednim czasie przyjmowania nie tylko zwiększy się ich ilość, ale poprawi się ogólna odporność, czy wydajność całego układu pokarmowego. Istotnym aspektem związanym z chlorofilem jest fakt, że w swoim składzie posiada on wysoką ilość żelaza. Jest to szczególnie istotne dla osób cierpiących na anemię. Suplementacja może im pomóc zwiększyć liczbę i jakość czerwonych krwinek. Ponadto znacząco zmniejsza poziom cukru we krwi, dlatego z powodzeniem mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.

Jedną z wielkich zalet, bardzo ostatnio modnych, koktajli i soków bogatych w chlorofil jest ich detoksykujące działanie w układach pokarmowym i wydalniczym, z czym bezpośrednio wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych.

Możliwe zastosowania chlorofilu

Nie jest niespodzianką, że zielone warzywa wywierają korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Jednak niewiele osób wie, że najistotniejszym elementem tych roślin nie są jedynie witaminy i składniki mineralne. Są one kluczowe natomiast wiele osób zapomina jak korzystny wpływ może wywierać chlorofil.

Dotlenianie i detoks

Dostarczając odpowiednie dawki chlorofilu zwiększa się transport tlenu do komórek organizmu. To ma znaczenie w kontekście oczyszczania organizmu z pierwiastków ciężkich i innych szkodliwych drobnoustrojów chorobotwórczych. Chlorofil jednocześnie dba o równowagę kwasowo-zasadową i reguluje procesy trawienne oraz ochrania organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Źródło zdrowia dla kobiet

Wszystkie kobiety w okresie karmienia piersią powinny zwrócić uwagę na chlorofil, który stymuluje zarówno samą produkcję, jak i wydzielanie mleka. Jednocześnie zaobserwowano jego pozytywne działanie regulujące cykl miesiączkowy, a także dobry wpływ na pracę tarczycy.

Wpływ na układ immunologiczny

Wiele osób cierpi z powodu słabości swojego układu immunologicznego,. Efektem tego są powtarzające się systematycznie infekcje. Wzbogacenie swojej diety w chlorofil doskonale wzmacnia odporność.

Korzyści dla cukrzyków

Chlorofil może okazać się pomocny w stabilizacji poziomu glukozy we krwi. Dlatego też osoby cierpiące na cukrzycę powinny się zainteresować suplementacją tej substancji. Dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych przez co zapobiega powstawaniu żylaków. Dzięki swoim właściwościom stabilizującym krzepliwość krwi zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Chlorofil pomaga również zlikwidować nieświeży oddech oraz choroby dziąseł. Jednocześnie zapobiega rozwojowi stanów zapalnych.

Skutki uboczne chlorofilu

Chlorofil, pomimo wielu korzyści zdrowotnych w nadmiernej ilości, jak każda substancja, może wywoływać negatywne skutki. Nie są one jednak poważne czy zagrażające życiu. Występują rzadko i szybko ustępują. Mogą wystąpić na początku terapii, kiedy organizm się oczyszcza, w postaci wyprysków i zmian skórnych. Jest to bezpośrednio związane z procesem detoksykacji zachodzącym dzięki stosowaniu chlorofilu. Taki stan rzeczy ustępuje po pewnym czasie i skóra nabiera znacznie lepszej kondycji.

Chlorofil źródła pokarmowe

Źródła pokarmowe chlorofilu

Najlepszymi źródłami chlorofilu są warzywa zielone takie jak:

  • szpinak,
  • jarmuż,
  • sałata,
  • kapusta,
  • rzeżucha,
  • trawa pszeniczna,
  • trawa jęczmienna,
  • natka pietruszki,
  • koperek.

Należy pamiętać, że w świeżych warzywach i owocach jest znacznie większa ilość chlorofilu niż w tych, które zostały poddane obróbce termicznej. Można również skorzystać z wygodnej suplementacji chlorofilu w aldze Chlorella lub w produktach w postaci płynnej. Co ważne, nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań podczas stosowania, natomiast korzyści zdrowotnych jest bardzo dużo. Dlatego warto włączyć ten składnik do codziennej diety.

Bibliografia

  1. Chlorofil A (CID: 6433192) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  2. Chlorofil A (DB02133) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.
  3. Chlorofil A (nr 258253) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2013-06-04].

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!