Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
zdrowie-kobiece_auraherbals_1280x200 zdrowie-kobiece_auraherbals_400x200

Leksykon Aura Herbals

Składniki specjalne

Beta-glukan – właściwości i zastosowanie

Beta-glukan – co to jest? Najważniejsze informacje

Beta-glukan stanowi rodzaj nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik nierozpuszczalny, z którego zbudowane są ściany komórkowe roślin, działa jak wypełniacz. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenia glukozy we krwi, co jest kluczowe dla osób zmagających się z cukrzycą. Poza tym błonnik na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu sprawdzi się na diecie odchudzającej. Jego działanie lecznicze zostało potwierdzone naukowo, dlatego jest on uznany za składnik żywności funkcjonalnej. Poza tym wykazuje właściwości pielęgnacyjne, dlatego znalazł zastosowanie w kosmetyce.

Beta-glukan zastosowanie w kosmetyce

Możliwe zastosowania Beta-glukanu

  • Korzystny wpływ na poziom cholesterolu,
  • Obniżanie poziomu glukozy we krwi,
  • Zapobieganie otyłości,
  • Zastosowanie w kosmetyce,
  • Wspomaganie układu immunologicznego,
  • Wspomaganie pracy jelit.

Korzystny wpływ na poziom cholesterolu

Badania naukowe potwierdzają skuteczność beta-glukanu w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Mimo wielu badań udowadniających korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy nadal nie jest do końca poznany mechanizm wpływu beta-glukanu na gospodarkę lipidową organizmu. Wielu naukowców twierdzi, że wiąże on kwasy żółciowe hamując ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Powoduje to wzrost ich wydalania z organizmu, co przekłada się na redukcję „złego” cholesterolu LDL. Poza tym beta glukan tworzy na wewnętrznej stronie jelita cienką warstwę ochronną, która ogranicza wchłanianie cholesterolu.

Obniżanie poziomu glukozy we krwi

Beta-glukan zwiększa lepkość pokarmów, co umożliwia stopniowe przyswajanie glukozy. Zapobiega to wahaniom poziomu cukru we krwi. Beta-glukan można więc uznać za składnik obniżający apetyt i redukujący ilość spożywanego pokarmu.

Zapobieganie otyłości

Jedną z zalet spożywania tego rodzaju błonnika pokarmowego jest z pewnością fakt, iż wydłuża uczucie sytości. Pozwala to na spowolnione opróżnianie żołądka. Dzięki temu również treść pokarmowa później przechodzi do jelita cienkiego. Dodatkowo beta-glukan wykazuje zdolność do wydłużania stężenia cholecystokininy po posiłku. Cholecystokinina jest hormonem hamującym apetyt.

Zastosowanie w kosmetyce

Beta- glukan jest wykorzystywany nie tylko w lecznictwie oraz dietetyce, ale również w kosmetyce. Wykazuje działanie pielęgnacyjne poprzez zwiększenie poziomu nawilżenia naskórka. Dodatkową korzyścią jest zwiększenie jej elastyczności oraz redukcja drobnych zmarszczek. W związku z tym polecany jest w pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, uszkodzonej, wrażliwej, również skóry z oznakami starzenia, wymagającej regeneracji.

Wspomaganie układu immunologicznego

Beta-glukan wykazuje działanie na układ odpornościowy poprzez aktywację komórek immunologicznych do działania. Zaliczają się do nich między innymi limfocyty T oraz makrofagi. Są one odpowiedzialne za eliminację substancji i komórek z ludzkiego organizmu. Suplementacją beta-glukanu powinny zainteresować się osoby z osłabionym układem immunologicznym lub wszyscy w okresie obniżonej odporności, ale także osoby starsze lub przechodzące aktualnie choroby.

Wspomaganie pracy jelit

Spożywanie błonnika wykazuje wysoce korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Za właściwości te może być odpowiedzialne wiele właściwości i mechanizmów zgodnie, z którymi działa błonnik. Większość z nich skupia się na jego fermentacji w okrężnicy. Wpływa on na wzrost masy stolca ułatwiając pasaż. W praktyce oznacza to, że zwiększa on częstotliwość wypróżnień więc polecany będzie osobom borykającym się z problemem zaparć. Większa częstotliwość wypróżnień przyczynia się do neutralizacji toksycznych związków w organizmie.

Skutki uboczne Beta-glukanu

U osób będących po transplantacji, czyli przeszczepie narządów, należy unikać stosowania preparatów zawierających beta-glukan. Wynika to z jego właściwości immunomodulujących. Ostrożność należy zachować w przypadku podawania go w postaci suplementów diety. Ten pochodzący z diety, z produktów spożywczych jest jak najbardziej bezpieczny w odpowiednich dawkach. Zbyt mała podaż błonnika u osób zdrowych może wywołać zaparcia. Z drugiej zaś strony, zwiększona ilość może niekorzystnie wpłynąć na procesy wchłaniania. Dodatkowo może powodować wiązanie wapnia, cynku, magnezu i żelaza, co będzie miało niekorzystny wpływ na rozwój organizmu. Dodatkowo skrócenie czasu przejścia masy kałowej, spowodowanej zbyt obfitą zawartością błonnika może skutkować niepełnym wchłanianiem leków.

Beta-glukan źródła pokarmowe

Źródła pokarmowe Beta-glukanu

Głównymi jego źródłami są: zboża, głównie owies, jęczmień, drożdże, grzyby i algi. Zawartość beta-glukanu w wybranych produktach spożywczych, na 100 gramów, przedstawia poniższa tabela:

Produkt spozywczy Zawartość beta-glukanu w 100g
Lentinan (grzyby Shiitake) 220 mg
Pleurotus (grzyby z rodzaju boczniaków) 414 mg
Jęczmień 2–20 g
Otręby owsiane 3–8 g
Żyto 1,3–2,7 g
Sorgo 1,1–6,2 g
Kukurydza 0,8–1,7 g
Pszenica 0,5–1 g
Pszenżyto 0,3–1,2 g
Ryż 0,13 g

Bibliografia

  1. Gibiński M.: β-glukany owsa jako składniki żywności funkcjonalnej, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2008, 2 (57)
  2. Gibiński M., Gumul D., Korus J., Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2005
  3. Krupińska P, Zegan M.,, β-Glukan – wybrane korzyści zdrowotne ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na gospodarkę lipidową, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2013

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!