Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
zdrowie-kobiece_auraherbals_1280x200 zdrowie-kobiece_auraherbals_400x200

Blog Aura Herbals

Medycyna naturalna Zdrowa dieta

Ashwagandha – 10 korzyści z jej stosowania

autor: Karina Wiśniowska

Ashwagandha to roślina doskonale znana w medycynie ajurwedyjskiej już od tysięcy lat. W Polsce stała się popularna na przestrzeni ostatnich lat, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie. Jej liczne prozdrowotne właściwości sprawiają, że praktycznie każdy może odnieść korzyści z jej stosowania. Poznaj 10 powodów, dla których warto stosować ashwagandhę.

Ashwagandha – jedna z najważniejszych roślin w Ajurwedzie

Ashwagandha to roślina o wielu nazwach: witania ospała (Withania somnifera), indyjski żeń-szeń, śpioszyn lekarski i wiśnia zimowa. Jest to krzew o charakterystycznym zapachu, który niektórym przypomina…zapach konia. Ze względu na swoje właściwości wzmacniające i specyficzną woń, roślina zyskała nazwę “ashwagandha” (“ashwa” oznacza konia, a “gandha” siłę). Mawiało się, że stosując ashwagandhę można zyskać końskie zdrowie i siłę.

Pierwsze zapiski o właściwościach ashwagandhy pochodzą już z starożytnych Indii, gdzie uznawana była za roślinę o właściwościach leczniczych i regenerujących. Jej regularne spożycie miało działać niczym eliksir młodości i zapewnić doskonałe samopoczucie na długie lata. W celach leczniczych wykorzystywano liście i korzeń witanii ospałej, gdyż to właśnie w tych częściach znajduje się najwięcej dobroczynnych substancji. Ich duża ilość znajduje się szczególnie w korzeniu.

Ajurweda – “sztuka życia”

Ashwagandha, czyli witania ospała, to jedna z najczęściej wykorzystywanych roślin w medycynie ajurwedyjskiej. Czym właściwie jest Ajurweda? Określana jest jako “wiedza o życiu”, “sztuka życia” i “sztuka zdrowia”. To nurt medyczno-filozoficzny, którego korzenie sięgają aż 5 tysięcy lat wstecz. Jego kolebką są Indie, gdzie Ajurweda prężnie rozwijała się i znajdowała uznanie wśród tamtejszej ludności. Jej głównym założeniem było osiągnięcie jedności ducha, ciała i umysłu poprzez zharmonizowanie swojego organizmu z naturą.

Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje naturalne metody leczenia i ziołolecznictwo. Królują w niej rośliny takie jak ashwagandha, kurkuma, brahmi (bakopa), imbir, gotu kola (wąkrota azjatycka). W naparach i ziołowych mieszankach często łączy się poszczególne rośliny, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt dla zdrowia.

Ashwagandha – jak spożywać żeń-szeń indyjski

W tradycyjnej Ajurwedzie najczęściej stosuje się korzeń ashwagandhy, który jest suszony i rozdrobniony na proszek. Wykorzystywany jest w różnych ziołowych mieszankach i mieszankach. W Ajurwedyjskich recepturach często dodaje się sproszkowany korzeń witanii ospałej do gorącego mleka.

Kluczem do uzyskania pozytywnych korzyści z stosowania ashwagandhy (i wszystkich innych roślin i ziół) jest regularność. Aby odczuć efekt działania cennych substancji aktywnych zawartych w ziołach, należy spożywać daną roślinę regularnie przez pewien okres czasu. W przypadku ashwagandhy zaleca się stosowanie jej przez okres około 6-8 tygodni, aby móc w pełni odczuć rezultaty. Oczywiście pierwsze korzystne zmiany można zaobserwować już wcześniej, na przykład poprawę jakości snu. Specjaliści zalecają przerwę po kilku miesiącach stosowania ashwagandhy.

10 korzyści ze spożywania ashwagandhy

Liczne badania wskazują na dobroczynne działanie żeń-szenia indyjskiego. Stosowanie ashwagandhy wiąże się z licznymi zaletami dla zdrowia. Oto 10 najważniejszych korzyści, które osiągniesz dzięki regularnemu stosowaniu witanii ospałej.

1. Żeń-szeń indyjski wspiera pracę układu nerwowego

Jednym z kluczowych powodów, dla których wiele osób chętnie sięga po indyjski żeń-szeń jest jego korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, w tym mózgu. Szczególnie zwraca się uwagę na zdolność ashwagandhy do wzmacniania zdolności do uczenia się i koncentracji. Z tego względu ashwagandha jest stosowana jest w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego, na przykład w trakcie egzaminów lub w czasie intensywnej pracy umysłowej.

2. Ashwagandha wzmacnia układ odpornościowy

Kolejną korzyścią ze stosowania ashwagandhy jest wzmocnienie układu odpornościowego. Związane jest to z wysoką zawartością dobroczynnych substancji aktywnych, takich jak witanolidy, glikowitanolidy i witanozydy.

Witanolidy to związki chemiczne, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Pomagają w zwalczaniu infekcji organizmu.

Glikowitanolidy działają adaptogennie, czyli pomagają organizmowi dostosować się do niekorzystnych warunków zewnętrznych. Pomagają łagodzić negatywne działanie licznych zewnętrznych stresorów.

Witanozydy to substancje, które wzmacniają odporność na stres. Zwiększają przy tym psychiczną wydolność organizmu.

3. Witania ospała pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi

Badania potwierdzają, że ashwagandha pomaga obniżyć poziom lipoprotein niskiej gęstości, czyli cholesterolu LDL (potocznie określanego mianem “złego cholesterolu”). Jednocześnie podnosi przy tym poziom HDL, czyli lipoprotein o wysokiej gęstości, których obecność uznawana jest za ważną dla zdrowia.

4. Spożywanie ashwagandhy poprawia jakość snu

Naukowcy odkryli, że witania ospała może być pomocna dla osób, które mają problem ze snem. Substancje aktywne w niej zawarte pomagają złagodzić niepokój i redukują ilość kortyzolu wydzielanego w organizmie.

W Ajurwedzie na trudności ze snem zaleca się picie przed pójściem spać szklanki ciepłego mleka z przyprawami i ze sproszkowanym korzeniem ashwagandhy. Szczególną popularnością cieszy się przepis na Księżycowe Mleko.

Księżycowe Mleko – przepis

SKŁADNIKI

  • Szklanka mleka (może być krowie lub roślinne – migdałowe/migdałowe/ryżowe/sojowe)
  • Łyżeczka miodu dla osłody
  • Pół łyżeczki sproszkowanego korzenia ashwagandhy
  • Pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Podgrzej mleko i dodaj cynamon, ashwagandhę, kurkumę i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Miód warto dodać na koniec, gdy Księżycowe mleko trochę ostygnie. Dzięki temu zachowa się więcej cennych składników zawartych w miodzie.

Powyższy przepis można modyfikować wedle upodobań smakowych. Można przygotować go na różne sposoby, dodając inne dodatki, na przykład kakao, ghee, goździki czy imbir.

A może spróbujesz przepis na Ashwagandha Smoothie?

5. Ashwagandha pomaga zwiększyć wydolność fizyczną.

Żeń-szeń indyjski zdobył ogromną popularność wśród osób aktywnych fizycznie. W badaniach wykazano, że regularne spożycie ashwagandhy pomaga zwiększyć masę i siłę mięśni. Z kolei w badaniach przeprowadzonych z udziałem kolarzy wykazano, że stosowanie witanii ospałej pomaga zwiększyć wydolność organizmu. Kolarze, którzy dwa razy dziennie przez 8 tygodni przyjmowali ekstrakt z korzenia ashwagandhy, istotnie zwiększyli swój pułap tlenowy. Pułap tlenowy jest to zdolność organizmu do pochłaniania tlenu. Zalicza się go do jednego z najważniejszych wskaźników wydolności fizycznej.

Nic dziwnego, że sportowcy i osoby intensywnie trenujące tak chętnie sięgają po ekstrakt z korzenia ashwagandhy. Jest to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu, zwiększenie wydolności fizycznej i odporności na stres.

6. Żeń-szeń indyjski pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu psychicznym

W badaniach potwierdzono zdolność ashwagandhy do redukowania napięcia i niepokoju związanego z nadmierną ilością stresu. Odkryto, że zawarte w ashwagandzie witanozydy wykazują działanie przeciwdepresyjne i pomagają zmniejszyć odczuwany lęk.

Regularne stosowanie ekstraktu z ashwagandhy pomaga szczególnie osobom zmagającym się z chronicznym stresem.

7. Żeń- szeń indyjski wspiera płodność mężczyzn

Zaobserwowano, że u mężczyzn regularnie spożywających indyjski żeń-szeń plemniki wykazują się znacznie większą aktywnością i są bardziej ruchliwe, co przekłada się na zwiększenie ich zdolności do zapłodnienia komórki jajowej.

8. Ashwagandha działa przeciwutleniająco

Substancje aktywne zawarte w ashwagandzie wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu mogą zwalczać szkodliwe wolne rodniki i zmniejszać negatywne konsekwencje ich działania. Jest to istotne, ponieważ nadmiar wolnych rodników jest szkodliwy dla zdrowia. Wolne rodniki to związki chemiczne, które uszkadzają komórki organizmu, materiał genetyczny w nich zawarty i przyspieszają proces starzenia się całego układu. Prowadzą do powstawania chorób, a nawet mogą przyczynić się do pojawienia się komórek nowotworowych.

Antyoksydanty są skuteczną bronią przeciwko wolnym rodnikom. Ważne, aby w organizmie każdego dnia była zachowana równowaga pomiędzy ilością antyoksydantów, a wolnych rodników.

9. Witania ospała zmniejsza poziom cukru we krwi

Kolejnym powodem, dla którego warto spożywać witanię ospałą jest jej zdolność do obniżania ilości cukru we krwi. Co więcej, stosowanie ekstraktu z ashwagandhy pozwala zmniejszyć poziom cukru we krwi nie tylko u osób zdrowych, ale również i u osób z hiperglikemią.

W badaniu u osób chorujących na cukrzycę typu II wykazano, że spożywanie ashwagandhy przez okres miesiąca korzystnie wpłynęło na poziom cukru we krwi. Przeprowadzano poranne pomiary glukozy na czczo, w których zaobserwowano obniżenie ilości cukru we krwi u osób badanych.

10. Ashwagandha pomaga chronić wątrobę

Jedną z interesujących właściwości ashwagandhy jest jej działanie hepatoprotekcyjne, zdolność do chronienia komórek wątroby przed działaniem szkodliwych i trujących substancji. Witanozydy zawarte w ashwagandzie mają działanie odtruwające i chronią wątrobę przed negatywnymi skutkami działania metali ciężkich.

Czy każdy może stosować ashwagandhę?

Ashwagandha uznawana jest za roślinę bezpieczną dla organizmu. Jednak w niektórych przypadkach warto zachować szczególną ostrożność, a wręcz nawet całkowicie zrezygnować z spożywania jej.

Kobiety w ciąży pod żadnym pozorem nie powinny stosować ashwagandhy, ponieważ w przypadku nadmiernego jej spożycia może dojść nawet do poronienia.

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby stosujące różnego rodzaju leki. Stosowanie ziół i leczniczych roślin należy wtedy skonsultować z lekarzem lub innym specjalistą, aby wykluczyć ryzyko groźnych dla zdrowia interakcji leku z roślinnymi substancjami. Szczególnie dotyczy się to osób w trakcie terapii lekami uspokajającymi, nasennymi, przeciwpadaczkowymi oraz osób stosujących środki znieczulające.

Bibliografia

  1. Chandrasekhar K., Kapoor J., Anishetty S., A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults, Indian J Psychol Med 2012 Jul;34, (3):255-62.
  2. Alam N, Hossain M, Mottalib Md A, Sulaiman SA, Gan SH, Khalil Md I. Methanolic extracts of Withania somnifera leaves, fruits and roots possess antioxidant properties and antibacterial activities. BMC Complement Altern Med. 2012
  3. Kuboyama T., Tohda Ch., Komatsu K., Neuritic Regeneration and Synaptic Reconstruction Induced by Withanolide A, Br J Pharmacol 2005 Apr;144(7):961-71.
  4. Kumar A., Kalonia H., Protective Effect of Withania Somnifera Dunal on the Behavioral and Biochemical Alterations in Sleep-Disturbed Mice (Grid Over Water Suspended Method), Indian J Exp Biol 2007 Jun;45(6):524-8.
  5. Wankhede S., Langade D., Joshi K., Sinha R.S., Bhattacharyya S., Examining the Effect of Withania Somnifera Supplementation on Muscle Strength and Recovery: A Randomized Controlled Trial, J Int Soc Sports Nutr 2015 Nov 25;12:43.
  6. Shenoy S., Chaskar U., Sandhu J.S., Paadhi M.M., Effects of Eight-Week Supplementation of Ashwagandha on Cardiorespiratory Endurance in Elite Indian Cyclists,J Ayurveda Integr Med 2012 Oct;3(4):209-14.
  7. Schrott E., Ajurweda na co dzień. Naturalne metody osiągnięcia doskonałego zdrowia. Warszawa 2000.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!