Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Acerola, czyli inaczej Malphighia glabra, znana jest również jako nagwiazdka granatolistna. Jest to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej.Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich, a konkretnie z Barbados. Ten niewielkich rozmiarów owoc jest bogaty w związków i składników wywierających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Acerola zawiera między innymi:
Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy C, która wynosi średnio 1500 mg / 100 g.
Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne.
Wyciąg z aceroli jest szeroko wykorzystywany także w przemyśle kosmetycznym. Występuje jako składnik w wielu kremach, serach i maseczkach do twarzy. Prowitamina A, czyli beta-karoten, poprawia koloryt skóry, zwiększa elastyczność i przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek. Dodatkowo witamina C obecna w wiśni z Barbados ma działanie angioprotekcyjne. Oznacza to, że uszczelnia naczynia krwionośne, więc jest korzystna szczególnie przy cerze naczynkowej. Acerola wykazuje również działanie ściągające. Acerola to również doskonałe źródło między innymi:
Acerola cechuje się zawartością kwasu askorbinowego:
W praktyce oznacza to, iż aby pokryć ilość witaminy C obecnej w małej szklance soku a aceroli trzeba wypić aż czternaście litrów soku z pomarańczy.
Ciekawy jest również fakt, że w jednym owocu malpigii ważącym w przybliżeniu 4,5 g znajduje się tyle samo kwasu askorbinowego co w kilogramie cytryn.
Naturalne bogactwo witaminy C.
Acerola cechuje się najwyższą zawartością witaminy C. Jej owoce zawierają od 1000 do 4500 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy. Z zaleceń WHO wynika, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłego człowieka wynosi ok. 80 mg. Spożycie około dwóch do trzech owoców aceroli dziennie jest w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Ciekawostką jest, iż zielone, jeszcze niedojrzałe, 15-dniowe owoce mają o 40% więcej witaminy C niż owoce dojrzałe. Wiele czynników ma wpływ na zawartość witaminy C w wiśni z Barbados. Jej stężenie w owocach zależy między innymi od
Jak wiadomo, witamina C jest termolabilna, czyli wrażliwa na działanie temperatury. Warto dodać, iż witamina C z aceroli jest wyjątkowo dobrze przyswajalna, ponieważ występuje w naturalnych kompleksach wraz z innymi fitozwiązkami. Rekordowa zawartość kwasu L-askorbinowego sprawiła, że acerola stała się rośliną wykorzystywaną w leczeniu. Szczególnie często leczniczą wykorzystywaną w fitoterapii różnych schorzeń. Witamina C należy do związków rozpuszczalnych w wodzie. Organizm ludzki nie jest w stanie jej syntetyzować ani magazynować, dlatego musi być dostarczana każdego dnia. Przypomnijmy jej główne funkcje. Przede wszystkim jest ona antyoksydantem, uczestniczy w syntezie kolagenu, poprawia stan naczyń krwionośnych, pomaga wchłaniać żelazo, wspomaga odporność na infekcje, a nawet jest w stanie obniżyć poziom hormonu stresu we krwi. Jej niedobór może skutkować m.in. szkorbutem, stanem zapalnym kości i stawów, niedokrwistością i pogorszeniem wyglądu skóry. Obecnie przeprowadzane są różne badania mające na celu określenie udziału tej witaminy w leczeniu nowotworów.
Acerola, czyli wiśnia z Barbados jest nie tylko ogromnym bogactwem witaminy C, ale także karotenoidów i polifenoli. Dzięki temu znacznie przewyższa aktywnością antyoksydacyjną inne popularne źródła przeciwutleniaczy. Jej sok zawiera aż siedemnaście związków należących do grupy karotenoidów. Czerwone zabarwienie owoców wynika z obecności antocyjanów. Pestkowiec ten cechuje się także dość wysoką zawartością witamin i minerałów:
Nie zostały przeprowadzone badania kliniczne określających maksymalną bezpieczną dawkę aceroli. Podczas suplementacji należy postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu produktu.
Przedawkowanie aceroli może skutkować występowaniem
Jednak dolegliwości te występują stosunkowo rzadko i zwykle nie wymagają interwencji medycznej. Zwykle wystarczające jest obniżenie dawki przyjmowanej aceroli. Działania niepożądane powinny wtedy ustąpić. Ogólnych przeciwwskazań do stosowania wiśni z Barbados jest bardzo niewiele. Związane są one w dużej mierze z nadwrażliwością na dodatkowe składniki suplementu niż sam ekstrakt z rośliny.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.