Leksykon Aura Herbals
Spis treści
Nazwa owoców acai oznacza dosłownie „owoc dający wodę”. Acai inaczej Euterpe oleracea to owoce, które rosną w głębi lasów deszczowych Amazonii na szczytach drzew palmowych o ogromnych rozmiarach. Acai przypominają owoce winogron. Podobnie jak one dojrzewają sezonowo. Na początku posiadają kolor zielony, w miarę dojrzewania zmieniając go na fioletowy. W obszarach, na których naturalnie występuje, uznawany jest za składnik niezbędny do zachowania zdrowia i utrzymania sił witalnych organizmu. Warto dodać, że na tym samym terenie Amazonii, w którym występują jagody Acai rośnie wiele innych gatunków roślin, których nie można spotkać w żadnym innym miejscu na Ziemi. Wiele z nich ciągle pozostaje dla nauki nieodkrytą i niepoznaną zagadką, choć od wieków zamieszkujące te tereny plemiona używają ich do leczenia wielu chorób. Budowa i skład jagód Acai jest bardzo interesujący. Stanowi ona doskonałe źródło energii dla organizmu. Zaledwie 100 gramów jagód dostarcza blisko 534 kalorie. Ponadto zawiera blisko 60% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego aż 52% stanowi kwas oleinowy. Kolejne 11% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z czego aż 12% kwasu linowego. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 28%. Korzystny jest również fakt, że owoce zawierają w sobie dużą dawkę witamin A i E, które należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie zabraknie również tych rozpuszczalnych w wodzie. W jagodach Acai znajduje się bowiem całe spektrum witamin z grupy B, a także wiele składników mineralnych takich jak magnez, cynk, miedź, selen, krzem oraz molibden. W acai stwierdza się również obecność fitosteroli, które są doskonałymi antyoksydantami. Kolejnym atutem Acai jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego przy niezwykle niskiej zawartości cukrów prostych. Uwagę zwraca duża zawartość białka (8,1 g/100 g i obecność w jego spektrum 19 aminokwasów, w tym wszystkich egzogennych). Warto tu nadmienić, iż zdaniem wielu badaczy jagoda acai zawiera ponad 50 niezidentyfikowanych dotąd substancji, które nie występują w innych owocach. Podobnie jak inne jagodowe owoce, Acai charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Przeprowadzone badania wykazały, że jest w nim znacznie więcej silnie aktywnych antyoksydantów niż w czerwonych winogronach i nawet 30-krotnie więcej niż w czerwonym winie. Acai zalicza się do tak zwanych „super foods”. Ta „super jagoda” posiada udokumentowany wysoki potencjał prozdrowotny, który zawdzięcza swojemu wyjątkowemu składowi i warunkom klimatycznym, w których rośnie. Do tej pory nie znaleziono na świecie surowca, który pod względem wartości odżywczej mógłby z nią konkurować.
Każdego dnia komórki ludzkiego ciała narażone są na działanie wolnych rodników. Są to reaktywne formy tlenu powodujące uszkodzenia struktur komórkowych. Coraz więcej badań dostarcza dowodów naukowych, że polifenole zawarte w jagodach, między innymi w jagodach Acai, o właściwościach przeciwutleniających silnie wpływają na wiele chorób zwyrodnieniowych od nowotworów i miażdżycy po zaburzenia kontroli glukozy we krwi i gospodarki lipidowej. Spośród wszystkich tych substancji zawartych Acai największą uwagę zwraca wyższy niż w innych owocach poziom cyjanidyny oraz jej pochodnych.
Jagodom Acai przypisuje się właściwości hamujące podział i rozwój komórek nowotworowych. Dodatkowo mają wspomagać walkę z nowotworem. Jednym z mechanizmów działania antynowotworowego jest silne działanie przeciwutleniające. Związki o tym działaniu aktywnie hamują działanie wolnych rodników, które w wielu przypadkach odpowiedzialne są za rozwój komórek rakowych.
Warto pamiętać, że walka organizmu o utrzymanie zdrowia odbywa się na poziomie komórkowym. „Super foods”, do których zalicza się Acai wzbudza coraz większe zainteresowanie przez co przeprowadza się coraz szersze badania na temat jego działania na ludzki organizm. Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w jagodach po przedostawaniu się do komórki dezaktywują wolne rodniki, ale dodatkowo wywierają wiele innych korzystnych działań, począwszy od niszczenia bakterii E. coli w układzie moczowym aż do zwiększenia syntezy witaminy D w skórze pod wpływem działanie promieni ultrafioletowych. W jagodach acai znajdują się także takie substancje jak flawony, flawonoidy oraz izoflawonoidy, które niszczą lub hamują rozwój bakterii i wirusów.
Badania potwierdzają, że związki wchodzące w skład jagód Acai wywierają korzystny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Acai zawiera wiele jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów. Wspólnie z obecnymi w niej fitosterolami regulują poziom cholesterolu we krwi. Koncentrat z acai hamuje tworzenie się złogów cholesterolu. To zasługa oczyszczającego działania polifenoli. Przyczyniają się do tego poprzez obniżenie poziomu „złego”, a podwyższenie „dobrego” cholesterolu. Część związków zawartych w acai działa ochronnie i wzmacniająco na mięsień sercowy i ściany naczyń krwionośnych.
Wysoki potencjał antyoksydacyjny jagód acai także korzystnie wpływa na pracę mózgu. Działanie to pomaga w walce ze stresem, przemęczeniem i wyczerpaniem emocjonalnym. Substancje zawarte w jagodach pomagają odżywić i dotlenić komórki mózgu przez co wspomagają jego prawidłowe funkcjonowanie.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.