Blog Aura Herbals
autor: Aura Herbals
Polecany produkt
Omega-3 370 DHA + D3 2000IU + K2, płyn 200 ml
Wspracie prawidłowego widzenia oraz wsparcie funkcji mózgu i serca
Najczęściej czytane
Skuteczna suplementacja. Jak wybrać dobry suplement diety?
autor: Karina Wiśniowska
Suplementacja witaminy D. Którą witaminę D Aura Herbals wybrać?
autor: Karina Wiśniowska
Recepta na racjonalną i bezpieczną suplementację witamin i składników mineralnych
autor: Hanna Przerada
Kwasy Omega-3 są ważnym składnikiem odżywczym, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Należą one do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniających proces starzenia się błon komórkowych, a co za tym idzie – całego organizmu.
Omega-3 to tłuszcze z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do której należą również kwasy omega-6 i omega-9. Istotna jest nie tylko ich obecność w pożywieniu, ale również odpowiednie proporcje pomiędzy nimi. Według danych National Institutes of Health najbardziej korzystne dla zdrowia proporcje pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6 wykazuje dieta śródziemnomorska, bogata przede wszystkim w dobroczynne kwasy omega-3.
Spis treści
Co takiego kryje się pod nazwą omega-3? Są to trzy kwasy tłuszczowe:
Wykazują one względem siebie działanie uzupełniające i pozytywnie wpływają na ludzki organizm, co zostało potwierdzone w kilku niezależnych badaniach. Według ostatnich doniesień omega-3 pozwala także dłużej zachować młodość, wzmacniając ściany komórkowe i tym samym chroniąc je przed procesami starzenia.
Omega-3 pomagają zapobiegać nowotworom, zwłaszcza raka piersi, prostaty i okrężnicy. Istnieją również mocne dowody naukowe na to, iż kwasy te wspomagają regulowanie poziomu trójglicerydów we krwi, a przyjmowane regularnie – zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów mięśnia sercowego oraz innych chorób serca. Korzyści zdrowotne odnotowano również przy stosowaniu suplementacji omega-3 w przypadku takich chorób, jak:
Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają pracę mózgu, zwiększając zdolność do koncentracji oraz poprawiając sprawność myślenia, kojarzenia i zapamiętywania. Mają korzystny wpływ na wzrok – są naturalnym składnikiem siatkówki oka. Ich niedobór może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, będącego jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku u dorosłych. Wspomagają układ immunologiczny oraz przyczyniają się do wzmocnienia kości. Ze względu na korzystny wpływ na rozwój płodu kwasy tłuszczowe omega-3 zalecane są kobietom od 6. tygodnia ciąży.
Kwas DHA występuje w błonach komórkowych praktycznie całego organizmu i jest ważnym ich budulcem, szczególnie w korze mózgowej. W badaniach odkryto, że kwas dokozaheksaenowy wspomaga proces wzrostu komórek nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym. To dlatego kwasy omega-3 są ważnym składnikiem diety wspierającej prawidłowe funkcjonowanie poznawcze. Istnieją przesłanki ku temu, że odpowiednia podaż kwasu DHA w codziennej diecie może wspomóc koncentrację oraz funkcje pamięci.
Kwas dokozaheksaenowy jest ważny także dla zdrowia oczu, ponieważ wchodzi w skład błon komórkowych czopków i pręcików w siatkówce oka. Są to struktury odpowiedzialne za widzenie barw oraz widzenie w nocy.
Specjaliści podkreślają również ważną rolę kwasu DHA w rozwoju układu nerwowego dziecka. Spożywanie kwasów omega-3 przez kobietę w ciąży wspomaga rozwój OUN. Wykazano, że odpowiednia ilość kwasów omega-3 i omega-6 w codziennym żywieniu przyszłej mamy, zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu oraz korzystnie wpływa na rozwój OUN dziecka.
Spożycie kwasu dokozaheksaenowego jest istotne także w przypadku osób starszych. Jest to związane z faktem, że w procesie starzenia się organizmu zmniejsza się zdolność do syntezy kwasu DHA i obserwuje się zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń funkcjonowania OUN.
Do najczęstszych objawów niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie należą:
Przyczyn tych objawów może być wiele, dlatego najpierw warto ustalić ich przyczynę, a następnie skutecznie ją wyeliminować. Jeśli jednak kolejne podejrzenia zostają wykluczone, warto rozważyć suplementację kwasów tłuszczowych omega-3.
Zapotrzebowanie zdrowego, dorosłego człowieka na kwasy tłuszczowe omega-3 wynosi 1 g dziennie. Aby je pokryć, należy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu tłuste ryby morskiej (porcja 100-150 g). W przypadku osób zagrożonych wystąpieniem chorób układu krążenia zapotrzebowanie na omega-3 jest większe i wynosi 1,5 g na dzień. Suplementacja omega-3 jest zalecana przy dietach wegetariańskich oraz ubogich w morskie ryby, a także u osób z grupy ryzyka rozwinięcia się chorób serca lub nowotworów.
Bogatym źródłem omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (panga, dorsz bałtycki, mintaj, tilapia, łosoś), pochodzące z nieskażonych środowisk, ale nie tylko. Znaczącą ilość tego niezbędnego składnika można dostarczyć organizmowi, jedząc:
Osobom znajdującym się w grupie ryzyka wystąpienia chorób serca zaleca się codzienne spożywanie oleju z łososia, tranu lub z innych ryb morskich. Aby zrównoważyć obecność wszystkich nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie, należy pamiętać także o dostarczaniu w pożywieniu kwasów omega-6 i omega-9, których ilość powinna być mniejsza niż omega-3. Skomponowana w ten sposób dieta zapewni zdrowie i witalność na długie lata.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.