Aura Herbals - polski producent suplementów diety Prosto dla zdrowia
zdrowie-kobiece_auraherbals_1280x200 zdrowie-kobiece_auraherbals_400x200

Blog Aura Herbals

Zdrowie i suplementacja

Jak zadbać o odporność dziecka? Poznaj 5 sprawdzonych wskazówek

autor: Karina Wiśniowska

Jesień to czas pełen wyzwań dla odporności Twojego dziecka. W chłodne i deszczowe dni nietrudno o przeziębienie. Okres jesienno-zimowy to także czas większej podatności na infekcje. Dzieci łatwo mogą zarazić się od chorych kolegów i koleżanek w przedszkolu i szkole. Dlatego tak ważne jest, aby zawczasu wzmocnić odporność dziecka. Zobacz, jak jeszcze lepiej zadbać o zdrowie Twojej pociechy.

Budowanie odporności dziecka – o czym nie możesz zapomnieć

Budowanie odporności to proces, który wymaga systematyczności. Kluczem do skutecznego wzmacniania organizmu jest zadbanie o podstawy, takie jak odpowiednia ilość snu i zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce. Zapamiętaj kilka wskazówek, dzięki którym kompleksowo zadbasz o odporność dziecka.

1. Zadbaj o zdrowy sen Twojego dziecka

Amerykańska organizacja National Sleep Foundation przedstawiła wytyczne odnośnie minimalnej ilości snu niezbędnego dla zdrowia. W zależności od wieku, dzieci potrzebują różnej ilości snu, aby prawidłowo funkcjonować i rozwijać się.

Wiek dziecka

Dzienna ilość snu

Niemowlęta (0-3 miesięcy)

14-17 godzin (łącznie z drzemkami)

Niemowlęta (4-11 miesięcy)

12-15 godzin (łącznie z drzemkami)

Dzieci od 1 do 2 roku życia

11-14 godzin

Dzieci od 3 do 5 roku życia

10-13 godzin

Dzieci od 6 do 13 roku życia

9-11 godzin

Nastolatki od 14 do 17 roku życia

8-10 godzin

Niedobór snu wiąże się z wieloma negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Chroniczne niewyspanie to jeden z czynników, który wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego tak ważne jest, aby Twoje dziecko regularnie wysypiało się.

2. Postaw na zbilansowaną dietę bogatą w warzywa i owoce

Dbanie o zdrową dietę to ważny element w budowaniu odporności organizmu. Zbilansowana i zróżnicowana dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, które są źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik czy antyoksydanty.

Specjaliści zalecają minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jedna porcja warzyw i owoców to około 80-100 gram. Poniżej znajdziesz listę przykładowych porcji:

  • 1 owoc – np. banan, gruszka, mandarynka, jabłko, pomarańcza;
  • kilka sztuk mniejszych owoców – np. kilka śliwek, garść borówek, winogron lub truskawek;
  • 1 warzywo – np. pomidor, marchewka;
  • sałatka warzywna;
  • szklanka soku z owoców lub warzyw;
  • szklanka koktajlu owocowo-warzywnego.

3. Pamiętaj o „naturalnych antybiotykach”

Jesienią zadbaj o odporność dziecka, podając mu „naturalne antybiotyki”, czyli naturalne produkty o działaniu bakteriobójczym. Zaliczamy do nich m.in.: imbir, czosnek, cebulę oraz kurkumę.

Czosnek

Spożywanie czosnku to znany od dawien dawna sposób na wzmocnienie organizmu oraz szybszy powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia. Jest bogaty w dobroczynne substancje (np. allicynę), które nie tylko wspierają układ odpornościowy, ale również działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Przyjęło się, że dla wzmocnienia odporności dorośli mogą spożywać 1 ząbek czosnku dziennie. W przypadku dzieci należy zachować ostrożność i dopasować ilość czosnku do wieku dziecka. Pamiętaj, że spożycie zbyt dużej ilości czosnku może spowodować podrażnienie żołądka i wystąpienie dolegliwości, takich jak wzdęcia czy ból brzucha.

Niewielkie ilości czosnku można stopniowo wprowadzać do diety dziecka już od 1 roku życia. W przypadku większych dzieci możesz dodawać ¼ lub ½ ząbka czosnku na całą potrawę.

Cebula

Od pierwszego roku życia można podawać dzieciom niewielkie ilości cebuli. Cebula, podobnie jak czosnek, jest bogata w allicynę – substancję o działaniu bakteriobójczym. To naturalne i silne wsparcie w budowaniu silnej odporności oraz w szybszym powrocie do zdrowia w trakcie infekcji.

Z cebuli z łatwością przyrządzisz domowy syrop. Ta mikstura, którą doskonale znasz z dzieciństwa, pomaga ukoić ból gardła. Wystarczy, że drobno pokroisz cebulę, zasypiesz ją cukrem, skropisz odrobiną soku z cytryny i odstawisz na kilka godzin.

Kurkuma

Kurkuma to aromatyczna przyprawa o prozdrowotnych właściwościach. Jest bogata w kurkuminę, czyli substancję o działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Możesz dodawać ją do wielu potraw, na przykład zup i kremów, dań z ryżem lub makaronem, a także do sosów. Świetnie sprawdzi się także jako składnik koktajli. Poniżej znajdziesz przepis na koktajl dla dzieci na wzmocnienie odporności.

SKŁADNIKI

  • szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
  • banan
  • pomarańcza
  • marchewka
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Obierz marchewkę, pomarańczę i banana. Banana i pomarańczę pokrój na małe kawałki, a marchewkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Imbir

Imbir jest szczególnie ceniony w okresie jesienno-zimowym za swoje właściwości rozgrzewające i bakteriobójcze. Doskonale sprawdza się w naparach rozgrzewających i herbatach. Dla dzieci świetnie sprawdzą się herbaty z imbirem, cytryną, miodem i sokiem z malin lub aronii.

Pamiętaj, jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem pediatrą w kwestii stosowania powyższych roślin. Specjalista dobrze zna Twoje dziecko, dlatego z łatwością podpowie Ci, ile czosnku, cebuli lub kurkumy możesz spokojnie włączyć do jadłospisu Twojej pociechy.

Dowiedz się więcej o roślinach działających bakteriobójczo. Przeczytaj artykuł “Naturalne antybiotyki – pozbądź się szkodliwych bakterii!”.

4. Włącz kiszonki do jadłospisu dziecka

Czy wiesz, że kiszonki są bogatym źródłem probiotyków? To dobroczynne bakterie, które pozwalają zadbać o prawidłowy stan flory bakteryjnej jelit. Probiotyki nie tylko pomagają usprawnić pracę przewodu pokarmowego, ale również wspierają układ odpornościowy. Nie bez powodu mówi się, że “odporność pochodzi z jelit”. Dlatego warto włączać kiszone produkty do diety dziecka. Kiszonki doskonale sprawdzą się jako zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Dodaj do posiłku porcję kiszonych ogórków lub buraków albo przygotuj surówkę z kiszoną kapustą. Jeśli Twoje dziecko nie przepada za smakiem kiszonej kapusty, możesz dodać do surówki startą marchewkę.

5. Pamiętaj o aktywności fizycznej dziecka

Ruch na świeżym powietrzu to samo zdrowie. Pamiętaj o regularnych spacerach z dzieckiem. Wybierzcie się na rodzinny spacer do lasu, bawcie się w berka i chowanego. Możliwości jest wiele, a korzyści z czasu spędzonego na świeżym powietrzu są niezaprzeczalne.

Pamiętaj, aby nie ubrać dziecka zbyt ciepło. Lepiej ubrać dziecko w kilka warstw na tzw. cebulkę i w razie potrzeby zdjąć/założyć jedną z nich. Nie dopuść do przegrzewania się dziecka – zgrzane dziecko może łatwo zostać przewiane i przeziębić się.

Składniki dla wzmocnienia odporności dziecka

Czy wiesz, dlaczego tak ważne jest wspieranie odporności dziecka? Wynika to z tego, że układ immunologiczny u młodszych dzieci nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i nie funkcjonuje tak sprawnie, jak w przypadku dorosłej osoby. To właśnie dlatego dzieci są bardziej podatne na infekcje i chorują częściej niż dorośli. Dlatego zadbaj zawczasu o odporność swojej pociechy, aby jej organizm mógł jeszcze skuteczniej bronić się przed chorobotwórczymi wirusami i bakteriami.

Suplementacja witamin, minerałów i innych ważnych składników dla zdrowia, to dobry pomysł na dodatkowe wsparcie dla organizmu Twojego dziecka. Zastanawiasz się, na jakie składniki dla odporności postawić? Oto lista składników odżywczych wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina D,
  • witamina B12,
  • żelazo,
  • cynk,
  • selen,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 (kwasy DHA i EPA).

W okresie jesienno-zimowym szczególnie istotna jest suplementacja witaminy D. Specjaliści podkreślają, że w naszej szerokości geograficznej w miesiącach od października do kwietnia nie ma wystarczającej ilości słonecznych dni, aby samodzielnie wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D. Z samego pożywienia także nie jesteśmy w stanie jej pozyskać. Aby nie dopuścić do niedoboru witaminy D w organizmie, zalecana jest suplementacja.

Dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminę D jest zależne od jego. Przyjmuje się, że dzieci do ok. 3 roku życia powinny przyjmować 400 IU witaminy D, zaś dzieci powyżej 3 roku 800 IU. Warto pamiętać jednak, że jeśli w organizmie występuje znaczny niedobór witaminy D, specjalista może zalecić znacznie większą dzienną porcję niż 400-800 IU. Aby sprawdzić ilość witaminy D w organizmie, należy wykonać badanie krwi o nazwie “Poziom witaminy D (25-OH)”. Na podstawie jego wyników specjalista określi, ile dokładnie witaminy D powinno spożywać Twoje dziecko.

Więcej o witaminie D przeczytasz w artykule “Witamina D3 – ważna witamina w okresie jesienno-zimowym”.

Suplementy diety dla dzieci – jak wybrać produkt z dobrym składem?

Decydując się na suplementację witamin i minerałów, warto skonsultować się z lekarzem pediatrą lub innym specjalistą, który dobrze zna Twoje dziecko. Pomoże on dobrać odpowiednie do jego wieku i potrzeb witaminy i minerały oraz zaleci ewentualne badania krwi.

Wybierając suplement diety dla dziecka zwróć uwagę na skład preparatu. Wiele produktów dla dzieci zawiera cukier i inne substancje słodzące oraz sztuczne barwniki i aromaty. Dlatego postaw na produkty o prostym i naturalnym składzie. Warto wybierać preparaty producentów, którzy regularnie badają swoje produkty. To gwarancja jakości i bezpieczeństwa.

Więcej wskazówek, jak czytać etykiety suplementów diety, znajdziesz w artykule “Skuteczna suplementacja. Jak wybrać dobry suplement diety?”.

Podsumowanie

Teraz już wiesz, jak jeszcze lepiej zadbać o odporność Twojego dziecka. Pamiętaj, że budowanie odporności to proces, który wymaga systematyczności. Zadbaj o podstawy, czyli o odpowiednią ilość snu dziecka, zbilansowaną dietę i wystarczającą ilość aktywności fizycznej. Suplementacja witamin i minerałów jest cennym wsparciem w budowaniu odporności, ale nie zastąpi zdrowego stylu życia.

Chcesz podzielić się z nami Twoim sposobem na wsparcie odporności dziecka? Napisz w komentarzu!

Bibliografia

  1. Jankowski J., Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy, Postępy Fitoterapii 2004, 2: s. 87-90.
  2. Kędzia A., Działanie probiotyków na organizm człowieka. Cz. I. Rola flory fizjologicznej przewodu pokarmowego, Postępy Fitoterapii 2008,4: s. 247-251.
  3. Kędzia A.,Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.), Postępy Fitoterapii 2010, 1: 46-52.
  4. Książyk J., Żywienie a odporność, Nowa Pediatria 2002, 3: s. 204-208.
  5. Zdrojewicz Z., Chruszczewska E., Miner M., Wpływ witaminy D na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna 2015, 2: s. 61-66.

Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.

Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.

W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
newsletter2

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się, jak w prosty sposób możesz wesprzeć swoje zdrowie i Twoich bliskich!