Blog Aura Herbals
autor: Aura Herbals
Polecany produkt
Floradrop, Lactobacillus Rhamnosus GG, krople 20 ml
Mikrokapsułkowane kultury bakterii Lactobacillus Rhamnosus GG
Najczęściej czytane
Skuteczna suplementacja. Jak wybrać dobry suplement diety?
autor: Karina Wiśniowska
Suplementacja witaminy D. Którą witaminę D Aura Herbals wybrać?
autor: Karina Wiśniowska
Recepta na racjonalną i bezpieczną suplementację witamin i składników mineralnych
autor: Hanna Przerada
Czy wiesz, że masa bakterii w ludzkim organizmie może wynieść nawet 2 kg! Posiadamy więcej komórek bakteryjnych niż własnych. W naszym ciele aż roi się od bakterii – niestety nie wszystkie przynoszą tak wiele korzyści, jak probiotyki. A jaki jest najlepszy probiotyk na jelita?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że regularnie zjada wraz z jogurtem porcję probiotyków. Jeszcze parę lat temu wiedzieli o tym jedynie naukowcy i dietetycy.
Temat probiotyków jest coraz częściej poruszany, a nasza wiedza odnośnie ich wpływu na nasz organizm systematycznie się zwiększa. Warto dowiedzieć się czegoś więcej, by czerpać jak najwięcej korzyści z przyjmowania probiotyków.
Spis treści
Najczęściej ze słowem probiotyk kojarzy nam się mała bakteria, która chroni nas przed chorobami. I słusznie! Probiotyk (z gr. pro bios – dla życia) to kultury bakterii lub drożdży, których głównym zadaniem jest zachowanie prawidłowej flory fizjologicznej w naszym przewodzie pokarmowym. Są to więc żywe drobnoustroje, dostarczane z zewnątrz wraz z pożywieniem, dzięki którym możemy się cieszyć zdrowiem.
Czy wiesz, że w twoim organizmie żyje więcej bakterii niż masz komórek ciała? Ich masa może wynosić nawet do 2 kg! Trudno to sobie wyobrazić, ale w naszym ciele dosłownie roi się od bakterii. Niestety nie wszystkie przynoszą nam korzyści tak jak probiotyki. Od składu naszej flory bakteryjnej w jelitach zależy prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. Od tego ile mamy bakterii probiotycznych, a ile chorobotwórczych zależy więc nasze zdrowie. Dlatego obecność bakterii probiotycznych w organizmie jest niezwykle ważna – hamują one rozwój bakterii chorobotwórczych, a nawet potrafią je zabijać.
Uwaga, nie należy mylić probiotyków z prebiotykami! Prebiotyki również maja pozytywny wpływ na florę jelitową. Nie są to jednak żywe organizmy, jak w przypadku probiotyków, a jedynie składniki innych pokarmów np. błonnik, które stanowią podłoże dla rozwoju dobroczynnych mikroorganizmów i stymulują ich rozwój.
Probiotyki mają szerokie spektrum oddziaływania na nasz organizm. Ich głównym zadaniem jest wzmocnienie odporności i poprawa stanu przewodu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ mikroorganizmy produkują naturalne przeciwciała, a także stanowią swoistą barierę ochronną, która nie dopuszcza do naszego jelita czynników sprzyjających zakażeniu.
Probiotyki działają pozytywnie przede wszystkim na florę jelitową. Przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol (LDL). Żywe kultury bakterii chronią nasz układ pokarmowy. Usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit i zapobiegają biegunkom.
Zwiększają też wartość odżywczą produktów- ułatwiają przyswajanie związków mineralnych takich jak magnez i żelazo oraz witamin z grupy B i K.
Dodatkowo probiotyki wzmacniają odporność i chronią nas przed infekcjami spowodowanymi bakteriami chorobotwórczymi. Dlatego bardzo ważne jest, by przyjmować jak najwięcej probiotyków w trakcie i po kuracji antybiotykowej. Zregenerują one wtedy nadszarpniętą przez antybiotykoterapię florę jelitową i zredukują stany zapalne.
Probiotyki ułatwiają przyswajanie ważnego dla naszych kości wapnia, dzięki czemu zapobiegają osteoporozie i innych schorzeniom kośćca. Powinny je przyjmować szczególnie osoby starsze i z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego. Jest on niezbędny w procesie przyswajania wapnia i takie osoby są zagrożone występowaniem niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Najkorzystniej jest przyjmować probiotyki wraz z jogurtem, maślanką lub kefirem, jednak chorzy cierpiący na nietolerancję laktozy mogą stosować jedynie preparaty doustne.
Probiotyki są niezwykle ważne. Jeśli chcesz zachować zdrowie na dłużej, zwróć na nie szczególną uwagę. Najnowsze badania wykazują, że probiotyki nie tylko wpływają zbawiennie na nasz układ immunologiczny, ale także zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u dzieci i osób ze skłonnością do niej. Naukowcy twierdzą również, że regularna dawka probiotyków zapobiega powstawaniu nowotworów. Dzieje się tak, ponieważ bakterie degradują i rozkładają związki rakotwórcze.
Najczęściej spotykanymi i sprawdzonymi probiotykami są bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Są one dostępne w specjalnych jogurtach, kefirach, wszystkich fermentowanych produktach mlecznych, maśle i w sokach owocowo-warzywnych. Znajdziesz je również w kiszonych produktach, na przykład w kapuście kiszonej, kiszonych ogórkach lub w kiszonych burakach. Probiotyki mogą być też dostarczane naszemu organizmowi w postaci suplementów diety, których jest na rynku farmaceutycznym coraz więcej. Ich stosowanie jest szczególnie zalecane podczas terapii antybiotykowej.
Mówi się, że to idealny szczep probiotyczny, a z pewnością jest najlepiej rozpoznawalny. W 1983 roku bakteria ta została wyizolowana prosto z organizmu ludzkiego. Główną cechą tych bakterii jest zdolność do kolonizacji jelit. Dzięki temu bakterie Lactobacillus Rhamnosus przywracają równowagę mikroflory jelitowej. Dlatego uważa się, że to najodpowiedniejszy probiotyk na jelita.
Z badań, które przeprowadzono wynika, iż ponad 1/3 pacjentów przyjmujących antybiotyki może cierpieć na biegunkę poantybiotykową. Kuracja antybiotykowa prowadzi do dysbiozy mikloflory jelit. Dzięki próbom klinicznym wykazano, że stosowanie tego szczepu powoduje zmniejszenie występowania biegunek.
Ponadto potwierdzono pozytywny wpływ bakterii Lactobacillus Rhamnosus GG w przypadku:
Pamiętaj, że zwykłe bakterie w jogurcie nie przetrwają w twoim przewodzie pokarmowym, ponieważ są na bieżąco trawione. Aby zapewnić odpowiednią ilość żywych szczepów bakterii w organizmie, zaleca się regularne, codzienne spożywanie produktów probiotycznych. Aby je znaleźć musisz sprawdzać etykiety, na których powinno być napisane, jaki szczep bakterii zawiera dany produkt. Kupując np. jogurt dokładnie sprawdzaj skład, ponieważ istnieje wiele produktów które uchodzą za probiotyczne, mimo iż w swoim składzie nie zawierają żywych szczepów bakterii. Aby probiotyki spełniały swoje funkcje, w danym produkcie musi ich być co najmniej 10 milionów. By cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem zadbaj o to, by taka ilość żywych szczepów bakterii wpływała regularnie do twojego organizmu.
Bibliografia
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej.
Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki.
W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.