Co niszczy kolagen w organizmie i jak go uzupełnić?

04.01.2023
Data aktualizacji: 26.02.2025
Po 25. roku życia zaczyna maleć naturalna synteza kolagenu w organizmie. A wiesz, że możesz ten proces... przyspieszyć? Każdego dnia nieświadomie możesz uszkadzać kolagen i pogłębiać jego degradację! Dieta, nałogi, zanieczyszczenia środowiska...

Na szczęście, możesz zadbać o to, aby temu zapobiec. Przeczytaj, co niszczy włókna kolagenowe w organizmie i uzupełnić kolagen z pomocą diety, suplementacji, kosmetyków oraz zdrowych nawyków.

Autor
Konsultacja merytoryczna
Zofia Winczewska
Magister farmacji

Co niszczy kolagen w organizmie?

Kolagen w organizmie niszczy:

  • wiek (po 25 r.ż. rocznie ubywa 1-1,5% kolagenu),
  • promieniowanie UV,
  • palenie papierosów,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • dieta obfita w cukier i rafinowane węglowodany,
  • niedobór witamin i składników mineralnych,
  • brak ruchu,
  • stresujący tryb życia,
  • stres oksydacyjny.

Mimo, że Twój organizm naturalnie produkuje kolagen, z biegiem lat zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych maleje, a z czasem zanika – to naturalny proces związany ze starzeniem się organizmu. Wyżej wymienione czynniki przyczyniają się do pogłębienia zaburzenia wytwarzania kolagenu.

Kolagen - podstawowe białko organizmu ludzkiego

Kolagen (nazywany białkiem młodości) to kluczowa cegiełka budulcowa dla Twojego organizmu. Występuje powszechnie w Twoim ciele i bierze udział w licznych procesach w nim zachodzących. Właściwości kolagenu są wszechstronne: tworzy m.in. skórę, naczynia krwionośne, ścięgna, więzadła, kości, chrząstkę stawową, mięśnie.Jest głównym składnikiem macierzy pozakomórkowej większości tkanek zwierzęcych, głównie tkanki łącznej, która stanowi podporę i ochronę dla narządów.

Kolagen wpływa na to, jak jędrna jest skóra, jak funkcjonują stawy i czy regeneracja włókien mięśniowych przebiega prawidłowo. Odpowiednia ilość kolagenu w ciele m.in. opóźnia zmarszczki, zapobiega sztywnieniu ścięgien, wpływa na przebieg procesów metabolicznych i poprawia szczelność bariery jelitowej.

Ważne
Po 25. roku życia rocznie ubywa Ci 1-1,5% kolagenu. Proces ten znacznie przyspiesza u kobiet po menopauzie.

Dlaczego tracimy włókna kolagenowe?

Wytwarzanie kolagenu w ciele odbywa się głównie w fibroblastach (czyli komórkach tkanki łącznej w skórze właściwej). W młodym i zdrowym organizmie nieustannie dochodzi do destrukcji włókien na równi z produkcją nowych. Wraz z wiekiem (po 25. roku życia) naturalna synteza kolagenu w organizmie ulega zaburzeniu. Włókna kolagenowe robią się słabsze, rzadsze, nie regenerują się tak efektywnie i wpływa to na wygląd skóry czy funkcjonowanie stawów. Rocznie ubywa nam 1-1,5% kolagenu. Proces ten znacznie przyspiesza u kobiet po menopauzie, a jest to związane z zaburzeniami gospodarki estrogenowej.

Tracimy kolagen, nie tylko ze względu na naturalne starzenie się, ale także poprzez szkodliwe działania: palenie tytoniu, picie alkoholu, nadmierna ekspozycja na promieniowania słoneczne i ubogoodżywcza dieta obfita w cukier i rafinowane węglowodany – to wszystko przyspiesza niszczenie włókien kolagenu. Skutki niedoboru dosłownie widać na skórze i czuć w pracy stawów.

Szkodliwe środowisko
Zanieczyszczenia, np. powietrza wpływają na kolagen, ponieważ gdy wdychamy je (np. smog), organizm odpowiada na to stanem zapalnym, uwalnia cytokiny prozapalne zaburzające produkowanie kolagenu worganizmie.

W produkcji kolagenu zużywana jest także pula składników, które wspomagają jego produkcję – to m.in. witamina C, cynk, miedź i aminokwasy (np. glicyna). Ich niedobór również przyczynia się do zaburzonej syntezy białka młodości.

Niedobór kolagenu

Gdy włókna kolagenowe słabną i ulegają rozpadowi, wygląd skóry się pogarsza, uwidacznia się to w następujący sposób:

  • zmniejsza się elastyczność i jędrność skóry,
  • uwidaczniają się zmarszczki, linie mimiczne i bruzdy,
  • skóra staje się sucha,
  • cellulit jest bardziej widoczny,
  • ubywa kolagenu w tkance chrzęstnej, stawy nie pracują płynnie i mogą pojawić się ograniczenia w ich ruchomości lub bóle,
  • proces regeneracji tkanek jest wydłużony.

Obniżenie poziomu kolagenu w organizmie może objawiać się również problemami z gojeniem tkanek, suchością skalpu i wypadaniem włosów oraz pogorszeniem kondycji paznokci – są matowe i łamliwe.

Jak odbudować utracony kolagen?

Aby odbudować kolagen w organizmie, należy spożywać produkty, które wspierają produkowanie kolagenu w organizmie. Dobrym sposobem jest także jedzenie produktów bogatych w kolagen oraz suplementacja kolagenu.

Jedz boostery kolagenu

Warto zadbać w diecie o obecność witaminy C, cynku, miedzi i aminokwasów, które biorą udział w jego endogennej produkcji. Różnorodny i odżywczy jadłospis powinien być podstawą, aby dostarczyć organizmowi cegiełek do budowy kolagenu.

Jedz produkty bogate w kolagen

Możesz także dodać do diety produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające kolagen.

Naturalne źródła kolagenu w diecie to:

  • ryby ze skórą,
  • kurze łapki,
  • podroby,
  • bulion, rosół z kości,
  • golonka,
  • salceson,
  • produkty na bazie żelatyny spożywczej.

Dieta kolagenowa zakłada dostarczanie produktów z kolagenem, jednak zachowaj ostrożność – niektóre produkty takie jak golonka czy tłuste buliony dostarczają także kilokalorii i tłuszczów nasyconych, których należy unikać w diecie. Za to z drugiej strony tłuste ryby morskie ze skórą to doskonałe źródło nie tylko kolagenu, ale i cennych kwasów omega-3 (EPA i DHA), które warto jeść 2 razy w tygodniu.

Ważne
Kolagen naturalny nie przyswaja się tak skutecznie jak kolagen hydrolizowany z suplementów diety. Cząsteczki kolagenu z żywności są znacznie większe niż peptydy z suplementu i nie przenikają bariery jelitowej tak efektywnie.

A co z osobami, które ograniczają produkty zwierzęce w diecie? Niestety kolagenu nie znajdziesz w owocach, warzywach i produktach zbożowych. Osoby na diecie wegetariańskiej czy też wegańskiej nie mają powodu do zmartwienia. „Komplet” aminokwasów potrzebnych do syntezowania kolagenu dostarcza także odpowiednio zbilansowany i różnorodny posiłek wege.

U osób na diecie bezmięsnej uwagę należy zwrócić na genisteinę oraz siarkę. Mimo że owoce i warzywa nie zawierają kolagenu, dostarczają innych cennych dla zdrowia związków. Genisteinę znajdziemy głównie w nasionach roślin strączkowych (soi, szczególnie produktach fermentowanych, soczewicy) natomiast siarkę głównie w cebuli, czosnku, oliwkach.

Honorata Mruk-Mazurkiewicz
Lekarz-dietetyk

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, możesz skorzystać z suplementów, które zawierają zestaw aminokwasów taki, jak kolagen odzwierzęcy. To tzw. wegański kolagen (vegan collagen booster). Kolagen wegański, który znajdziemy w suplementach (hydrolizat białka roślinnego), to mieszanina peptydów, aminokwasów, witamin i minerałów potrzebnych do syntezy kolagenu.

Stosuj suplementy kolagenowe

Skutecznym sposobem, aby dostarczyć sobie wysokoprzyswajalne białka kolagenowe to suplementy diety zawierające kolagen. Ważne, by kolagen był w hydrolizowanej formie, co oznacza, że cząsteczki kolagenu zostały rozbite na jeszcze mniejsze peptydy, które szybko i efektywnie przenikają barierę jelitową – w przeciwieństwie do kolagenu naturalnego z pożywienia.

Kolagen możesz uzupełnić stosując suplementy diety zawierające hydrolizowany kolagen rybi lub kolagen wołowy. W badaniach klinicznych stosowanie 2,5-15 g kolagenu przez 8-12 tygodni skutkowało m.in. poprawą wyglądu i kondycji skóryHydrolizowany kolagen cechuje wysoka przyswajalność, a kolagen rybi strukturalnie przypomina ten kolagen, który człowiek ma w swoim organizmie. Jak wspomniałam wcześniej, osoby na diecie bezmięsnej mogą stosować hydrolizaty białka roślinnego.

Przy wyborze preparatu zwróć uwagę na tabelę składników aktywnych i wybierz taki, który ma odpowiednią dla Ciebie zawartość kolagenu w dziennej porcji. Sprawdź, czy zawiera również inne cenne składniki, zwłaszcza witaminę C, która bierze udział w syntezowaniu kolagenu.

Czy suplementacja hydrolizowanego kolagenu ma sens? Tak! Liczne przeglądy naukowe sugerują, że stosowanie 2,5-15 g hydrolizowanego kolagenu przez 8-12 tygodni wpływa na elastyczność i gęstość skóry, wzmacnia paznokcie, zwiększa gęstość kości, wspomaga regnerację tkanek i może wspierać funkcjonowanie stawów. Suplementacja rzadko wywołuje skutki uboczne i jest bezpieczna, o ile stosowana według wskazań.

Dbaj o zdrowe nawyki

Chcesz zachować młodość skóry na dłużej i jak najdłuższą sprawność układu ruchu? Po pierwsze zadbaj o skórę – stosuj kosmetyki (zwłaszcza kremy z filtrem UV!) nawilżające i odżywcze. Dobre serum na twarz i balsam z kolagenem stworzą na skórze powłokę, która zapobiegnie ucieczce wody. A w temacie wody – tak, nawadniaj się. Pij płyny w różnych formach (woda, soki, zupy, koktajle). Nawodnienie to ogólnie podstawa dla zdrowia!

Zadbaj o aktywność – ruch stymuluje produkcję włókien kolagenowych. Regularna aktywność fizyczna nie tylko korzystnie wpływa na poziom kolagenu ale i dba o wszystkie Twoje układy i narządy. Wybierz aktywność, którą lubisz i jesteś w stanie wygospodarować czas.

Jak zapobiec utracie kolagenu?

Starzenie się skóry to naturalny i nieunikniony etap, ale po wprowadzeniu poniższych wskazówek, przyczynisz się do zachowania zdrowej skóry i sprawności.

Zadbaj o kolagen od dziś!

  1. Postaraj się codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców (całe owoce, koktajle, zupy), szczególnie te bogate w witaminę C, cynk, miedź i białko.
  2. Nawadniaj się – pij co najmniej 30 ml na kologram masy ciała.
  3. Wysypiaj się – odżywczy i regenerujący sen wpływa na ciało i umysł.
  4. Ogranicz śmieciowe jedzenie, szczególnie fast-foody, gotowce i cukry proste.
  5. Dbaj o skórę z pomoca kremów, balsamów i chroń ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
  6. Rozważ suplementację kolagenu. Postaw na hydrolizowany kolagen o czystym składzie z dodatkami takimi jak witamina C, kwas hialuronowy czy koenzym Q10.
  7. Zaplanuj regularną aktywność fizyczną – rób to, co lubisz, regularnie. Postaraj się codziennie znaleźć czas na spacer.

 

Pobudzanie skóry do produkcji kolagenu - sprawdzone sposoby

A czy da się zmusić skórę do produkcji własnego kolagenu?

Istnieje wiele zabiegów medycyny estetycznej, które stymulują tkanki do produkcji włókien kolagenowych i elastynowych oraz cofają uszkodzenia kolagenu. Przykładem takiego zabiegu jest mezoterapia igłowa, w trakcie której dochodzi do kontrolowanego uszkodzenia skóry poprzez nakłuwanie. Ten i inne zabiegi, jak np. fale radiowe czy laser frakcyjny powodują przebudowę i zagęszczenie skóry oraz lepsze usieciowienie kolagenem, a wypełniacze tkankowe, stosuje się w postaci iniekcji.

Aby zaktywizować skórę do produkcji kolagenu, warto również podjąć pewne działania samodzielnie. W celu pobudzenia tkanek wykonuj regularnie powolny i dokładny masaży twarzy. Nie tylko pomoże Ci się odprężyć i zmniejszyć napięcie, ale również wspomoże regenerację skóry i przyczyni się do zwiększenia produkcji kolagenu i elastyny.

Podsumowanie

  • Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Kolagen jest spoiwem, które łączy ze sobą komórki: jest budulcem tkanki łącznej, skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówki oka.
  • Kolagen jest nieustannie syntezowany i degradowany w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Wraz z wiekiem zdolność organizmu do produkowania kolagenu zmniejsza się i struktura białka kolagenowego ulega powolnej degradacji. Rocznie tracimy od 1 do 1,5% kolagenu.
  • Białka kolagenowe niszczy: wiek, stres oksydacyjny, nadmierna ekspozycja na promieniowanie UV, palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, dieta obfita w cukier i rafinowane węglowodany, zanieczyszczenie środowiska, niedobór witamin i minerałów czynniki środowiskowe zwiększające stres oksydacyjny, niska aktywność fizyczna, stresujący tryb życia.
  • Zaburzona synteza kolagenu objawia się m.in. spadkiem elastyczności i poziomem nawilżenia skóry, zmarszczkami, wydłużonym gojeniem ran, problemami ze stawami.
  • Suplementacja hydrolizowanego kolagenu pomaga uzupełnić niedobór kolagenu i może spowolnić proces powstawania zmarszczek czy degradacji kolagenu w chrząstkach stawowych.
  • Zdrowa dieta, ruch, dostarczanie składników dobroczynnych dla skóry są tak samo istotne. Aby zobaczyć efekty i utrzymać zdrowy wygląd warto działać systematycznie i różnymi narzędziami.
  • Niektóre składniki odżywcze jak białko, witaminy (np. witamina C) czy składniki mineralne (np. cynk) wpływają na produkcję włókien kolagenowych w organizmie.
  • Niedobór kolagenu w organizmie człowieka może powodować bóle stawów, pogorszenie elastyczności i jędrności skóry, zespół nieszczelnego jelita, zmniejszenie gęstości kości, problemy z regeneracją tkanek i ran.
Bibliografia
  • Źródła
    1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Farmakoterapia, 2019, nr 11, s. 6-10.
    2. Czubak K.A., Żbikowska H.M., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, 2014, Annales Academiae Medicae Silesiensis, nr 4, s.245-254.
    3. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia medyczna i Kosmetologia, 2012, 2(1), s.14-20.
    4. Nowacka K., Cenny kolagen – zabiegi i składniki aktywne, które stymulują jego produkcję, https://nowacka.com.pl/images/media/kolagen_k_nowacka.pdf
Materiał ma charakter edukacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. Materiał opisuje substancje i ich możliwe zastosowania na podstawie ogólnodostępnych publikacji, badań i materiałów znalezionych w internecie, prasie oraz książkach. Materiał nie jest opisem suplementu diety ani żadnego innego produktu zawierającego w/w składniki. W przypadku stosowania suplementów diety pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji,i że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że bardzo ważny i zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Każdy suplement diety przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Poznaj naszego eksperta
Dominika Leśnikowska
Miłośniczka zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej i smacznego jedzenia. Ceni zioła za ich dobroczynne właściwości, dlatego w swoim ogrodzie uprawia wiele gatunków roślin, takich jak oregano, melisa, mięta czy lawenda. W wolnym czasie lubi odkrywać nowe miejsca i fotografować. Dużo czasu poświęca również na prowadzenie swojego bloga kulinarnego.
Komentarze (0)
Skomentuj
0 0 głosy
Article Rating
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Prosto dla zdrowia
Poznaj nasze produkty